"Samo srećni roditelji mogu odgojiti srećnu djecu" - Labkovski otkriva glavne problem u odgoju

Prema riječima psihologa Mihaila Labkovskog, sretnu djecu možete odgojiti samo ako ste i vi sami sretni. 


Vaši postupci, komunikacija i porodično okruženje formiraju psihu vašeg djeteta. Stoga je od vitalne važnosti da se osjećate dobro i ispunjeno kako bi vaše dijete imalo sretno djetinjstvo. Potrebno je voljeti dijete i omogućiti mu da razvije vlastite ciljeve i interese. 

Djeca su sretnija kada imaju roditelje koji vole svoj posao i aktivnosti koje rade s njima. Labkovski savjetuje da djeca dobiju džeparac od šeste godine života kako bi naučila upravljati novcem i postavljati prioritetima. Osim toga, potrebno je uzeti u obzir mišljenje djeteta i dati mu osjećaj važnosti sopstvenog mišljenja. 

Prekomjerna kontrola roditelja može imati kontra efekt i dovesti do ovisnosti o tuđim mišljenjima. Važno je stvoriti povjerenje između roditelja i djeteta i ne nametati svoje mišljenje djetetu. Djeca trebaju stvoriti osjećaj važnosti svojih misli i osjećaja. 

Također, Labkovski naglašava da se djeca ne rađaju s lažima, već ih stječu vremenom kada se boje reakcije roditelja i posljedica. Ako ste samohrana majka, nije potrebno preuzimati ulogu oca. Dovoljno je objasniti djetetu da ga otac voli i ne iznositi negativna mišljenja o njemu.

Konačno, odgoj djeteta je odgovornost roditelja, a sreća djeteta ovisi o sreći roditelja. Roditelji trebaju stvoriti pozitivno okruženje i poticati razvoj djetetovih interesa i ciljeva kako bi njihovo dijete raslo u sretnu i ispunjenu osobu.

No comments

Powered by Blogger.