Najvažnija osoba u tvom životu si ti - Nauči da vodiš računa o sebi i sve drugo će biti dobro

Nedavno sam čula nešto što me je izuzetno obeshrabrilo - jedna žena koju poštujem i koju poznajem već više od 20 godina mi je rekla da je najvažnija osoba u njenom životu ona sama. 


Prije svega i prije svih, ona ulaže u sebe jer smatra da, ako to ne bude radila, neće postići ništa u životu. Za nju je vrlo važno da se dobro osjeća, a to se može postići samo kada se brine o sebi. Iako sam u početku bila zbunjena i pomalo razočarana njenim stavom, sada shvatam da se radi o važnom životnom lekciji. 

Ova žena je usmjerena na sebe, svoje potrebe i želje, i smatra da se brinući o sebi ima više snage da se posveti i brine o drugima. Iako to može izgledati sebično, zapravo je vrlo važno razumjeti da kada se ne brinemo dovoljno o sebi, naši resursi se iscrpljuju i ne možemo dati sve od sebe u drugim aspektima života. 

Ova lekcija me posebno pogodila, jer se i sama suočavam sa situacijom gdje pokušavam ugoditi svima oko sebe, ispunjavajući tuđe želje i potrebe, a zapostavljajući svoje. Bila sam rastrgana između svih obaveza - pokušavajući biti brižna majka i supruga, pomažući u vezi sa novim stanom, ali istovremeno sam zaboravila na sebe. 

Nakon nekog vremena sam shvatila da, bez obzira koliko se trudila da ugodim svima, niko nije bio zadovoljan sa mnom. Na poslu su mi davali sve više zadataka, a kod kuće je bilo sve više konflikata. Osjećala sam se kao da tonem, kao da sam na dnu bunara i da nema izlaza. 

Shvatila sam da je vrijeme da se posvetim sebi i svojim potrebama. Naučila sam da kada se brinem o sebi, kada radim ono što me čini sretnom i kada punim svoje baterije, imam više snage i volje da se posvetim drugima. Možda se na prvi pogled čini sebičnim, ali zapravo je to najbolji način da se postigne ravnoteža u životu. Kada smo zadovoljni i ispunjeni, tada smo sposobni pomoći drugima na najbolji mogući način.

No comments

Powered by Blogger.