Prestanite tražiti izgovore za ljude koji se loše ponašaju prema vama

Često se događa da ljudi pokušavaju opravdati loše ponašanje drugih prema sebi, pripisujući to slaboći, nedostatku strpljenja ili nepoznavanju cijele situacije. 


Međutim, to nije nikakvo opravdanje za nepoštivanje ili neprihvatljivo ponašanje. Takva opravdanja često služe samo kao način da se ne suočimo s teškim istinama. S druge strane, kada mi sami činimo nešto loše prema drugima, ne bismo smjeli tražiti izgovore za to. Umjesto toga, trebali bismo se suočiti s posljedicama naših postupaka i učiniti sve što možemo kako bismo ispravili pogrešku. 

Važno je imati na umu da kada nam netko laže u oči, to je znak nepoštovanja prema nama. Nema opravdanja za takvo ponašanje, čak ni ako se osoba brani ili smatra da nemamo pravo znati istinu. U takvoj situaciji, bolje je da nam ništa ne govore nego da nas truju lažima. 

Svaka osoba zaslužuje minimum poštovanja, bez obzira na to koliko smo im bliski. Ako se susretnemo s verbalnim napadačem, važno je da mu jasno stavimo do znanja da to što čini nije prihvatljivo. Omalovažavanje, ismijavanje i podcjenjivanje trebamo odbaciti i u potpunosti prekinuti takav obrazac ponašanja u našem životu. 

Nikada ne bismo smjeli tolerirati fizičko zlostavljanje ili bilo kakvu drugu vrstu destruktivnog ponašanja. To je put bez povratka i dovodi do rušenja moralnih i ljudskih granica. Kada dopustimo da takvo ponašanje uđe u naš život, gubimo kontrolu nad njim i postajemo nasilni instrumenti drugih ljudi. 

Zato je važno postaviti granice, standarde i ljubav u središte naših odnosa. Osobe koje to ne prihvaćaju ne bi trebale imati mjesta u našem životu. Nema opravdanja za neprihvatljivo ponašanje prema nama ili drugima. Umjesto traženja izgovora, trebamo se suočiti s teškim istinama i poduzeti potrebne korake kako bismo zaštitili sebe i druge. Važno je postaviti granice i postaviti ljubav u središte naših odnosa kako bismo živjeli život koji zaslužujemo.

No comments

Powered by Blogger.