Roditelji, pazite što govorite djeci - 2 stvari koje djeca nikada ne opraštaju roditeljima

Svi mi odrastemo i jednog dana možda shvatimo zašto su naši roditelji činili određene stvari, ali neke stvari nisu oprostive. 


Djeca mogu biti ljuta na svoje roditelje, ali prijetnje da se nikad neće oprostiti obično ne znače ništa. Međutim, postoje trenuci kada roditelji djeci nanose duboku psihološku traumu, a djeca se možda neće ni buniti, ali će nositi ogorčenost u sebi cijeli život. U takvim situacijama, postoji nekoliko stvari koje djeca neće oprostiti roditeljima. 

Prva stvar koju djeca neće oprostiti svojim roditeljima je kršenje obećanja. Roditelji nas uče od djetinjstva da je bolje da ne obećavamo ništa ako nismo u mogućnosti da to ispunimo, ali često se i sami ponavljaju u ovoj grešci iznova i iznova. 

Odrasli često nešto obećaju, ali ne ispune to obećanje i sami sebi pronađu izgovore. Djeca to možda i razumiju, ali ogorčenost u duši ostaje za život. Neki od nas se sjećaju situacija kada su roditelji obećavali da će nas odvesti negdje, ali nikad nisu ispunili to obećanje. Ovaj nedostatak ispunjenja obećanja ostavlja trajan utisak u našoj memoriji i može utjecati na našu percepciju ljudi u budućnosti. 

Druga stvar koju djeca neće oprostiti svojim roditeljima je nepoštovanje. Mnogi roditelji vjeruju da djeca ne zaslužuju poštovanje jer su još mala, ali to nije istina. Roditelji koji se prema svojoj djeci ponašaju snishodljivo, govoreći "Ja sam stariji, pa znam sve, a ti šuti i poslušaj!" i koji dozvoljavaju sebi ponižavajuće gestove, riječi i postupke prema djeci, nanose trajnu štetu. 

Roditelji često ne cijene dječji rad, pomoć, dječje impulse da nešto urade i ne pomišljaju da ih pohvale. Djeca su osjetljiva bića, a ovakvo nepoštovanje može ih povrijediti i utjecati na njihovu samopouzdanje. Ponekad se čak događa da djeca imaju talente koje roditelji ne prepoznaju i ne podržavaju. To može dovesti do gubitka samopouzdanja.

Razmislite o tome molim vas. Ne morate postati prijatelj svom djetetu, ali samo nemojte praviti ove dvije greške kako mu ne biste naudili i da kasnije u starosti ne biste shvatili da vam najbliži nikada neće oprostiti!

No comments

Powered by Blogger.