Sreću ćeš osjetiti tek kad sebe staviš na prvo mjesto, a ne muža i djecu - Mudra poruka Koelja

Žene su često sklone tome da se previše posvete svojoj porodici, zanemarujući sebe i svoje potrebe. Međutim, ovo često nije održivo stanje jer ako se ne naučite da cijenite sebe, nećete biti istinski srećne.


Postoje žene koje su toliko posvećene svojoj porodici da sebe zanemare na svim životnim poljima, a kada djeca odrastu i odu, a muž nije tu ili ode, one ne znaju kako da funkcionišu jer nisu naučile da se posvete sebi. Ovo je tema koju je popularni pisac Paulo Coelho mnogo puta istakao u svojim citatima, kao što je: 

"Šta ostaje ako vrištiš u prepunoj prostoriji, a niko te ne čuje? Čuj sebe." Ovo je jako važno jer čovjek je prije svega usamljen kada ne sluša sebe, ne cijeni svoje vrijeme, ne zna šta voli raditi sam sa sobom. Da biste bili istinski slobodni, morate prvo naučiti da čujete sebe i da budete srećni bez tuđe pažnje. 

Što prije krenete u ovaj proces, to će vam život biti srećniji, a kasnije i u starosti. Princip je vrlo jednostavan. Prvo morate naučiti sebe, svoje želje i interese, i kako želite provoditi vrijeme. Tek kada naučite kako da provodite vrijeme same sa sobom, moći ćete biti u mogućnosti da se posvetite porodici.

Često se događa da žene traže muškarca pored kojeg misle da će procvjetati, prebacujući tako odgovornost za svoju sreću na druge osobe. To dovodi do ovisnosti i inferiornosti ako takva osoba nije u blizini. Međutim, morate naučiti da je vaša sreća isključivo vaša odgovornost i nitko drugi ne može ispuniti vaš život. 

Kada se posvetite drugima i brinete o njima, možete postati ovisni i izgubiti svoju samostalnost. Partner može otići, ali vi ne biste trebali izgubiti sebe. Morate biti dovoljne same sebi i pronaći sreću u sebi. Morate stvoriti razloge zašto ste ispunjene i imati vremena za razmišljanje o svojim greškama, onome što ste dobro uradili i onome što niste. Ne biste trebale prebacivati svoje probleme drugima, već ih sami pokušati riješiti. Ako se osjećate dobro sa sobom, nećete priuštiti sebi pogrešnog partnera

No comments

Powered by Blogger.