Baka mi je mudro govorila - "Nikada ne smiješ sebi dozvoliti da ti suđe sija jače od tebe"

Kada sam donijela odluku da stupim u brak, i kada sam to konačno učinila, moj život se suštinski promijenio. Postala sam supruga i domaćica, uloga koju sam s ponosom prihvatila. 


Međutim, tokom vremena, shvatila sam da sam se ponekad osjećala kao kućna pomoćnica, uvučena u vrtlog beskrajnih obaveza i poslova koje sam smatrala svojom odgovornošću. Moj život se pretvorio u neprekidnu trku s vremenom, provodeći više od deset sati dnevno u pospremanju i čišćenju. 

Bila sam opsjednuta idejom da moj dom bude besprijekorno čist, da ručak bude savršeno spremljen, a veš besprijekorno ispeglan. Strahovala sam od neželjenih posjeta u trenucima kada kuća ne bi bila u savršenom redu. Uložila sam nesaglediv napor da postanem uzorna domaćica, i to je zahtijevalo mnogo vremena i energije. 

No, dok sam gledala druge žene u braku, primijetila sam da su one opuštenije u svom pristupu. Uživale su u životu, šetale, izlazile, družile se s ljudima, ne opterećujući se s urednošću svog doma. Nisu gubile vrijeme objašnjavajući drugima svoje izbore i način života. Shvatila sam da sam ja bila drugačija, da sam smatrala da moram biti savršena domaćica. Stalno sam bila pod stresom, brinući se da neko ne naiđe u neuredan dom. Ali kako su godine prolazile, došla sam do spoznaje da život ima samo jedan tok, a da nisam dužna pravdati se ili objašnjavati drugima svoje postupke. 

Moj dom pripada samo meni, a drugima zapravo nije bitno kako on izgleda i kako ja provodim svoje vrijeme u njemu. Ljudi žude za odmorom, zabavom i opuštanjem. Shvatila sam da život traje samo jednom, i to vrlo kratko. Važno je održavati čistoću i urednost, ali još važnije je imati vremena za sebe.

Imate pravo crtati ako to želite, pisati pjesme, šetati, igrati se sa svojim ljubimcem, uživati s prijateljima ili jednostavno se odmarati i ne raditi ništa. Život se sastoji od mnogo više od prašine s polica. Svaki dan koji nam je danas dat neće se više vratiti, stoga ga nemojte potrošiti samo unutar četiri zida.

Zapamtite da postoje mnoge stvari koje možete učiniti sada, u ovom trenutku života, a koje nećete moći raditi za deset ili više godina. Vrijeme ne čeka nikoga i prolazi brže nego što mislimo. Ono što danas učinimo možda se više nikada neće ponoviti. Zato izađite danas iz kuće, prošetajte, planinarite, slušajte glazbu, posjetite taj koncert kojeg ste dugo čekali, zaronite u dobru knjigu ili jednostavno ležite u travi.

Jednom kada napustimo ovu planetu - a za svakoga od nas će doći taj trenutak - ostavljamo samo prah za sobom. Niko se neće sjećati čistih prozora, urednih polica ili savršeno opranog veša. Umjesto toga, pamtit će nas po osmijehu, po očima koje sijaju od radosti koju smo unijeli u naš život, ali i u život drugih.

No comments

Powered by Blogger.