Brak je sveta zajednica, ali njegov primarni cilj nisu djeca: Otac Andrej Tkačev mudro objasnio

Koja je prava svrha vjenčanja i zašto se odlučujemo stupiti u brak? Ovo pitanje je često postavljeno, a mnogi će odgovoriti da je glavni razlog za brak rađanje djece. 


Protojerej Andrej Tkačev ukazuje na to da djeca nisu primarni cilj braka. Brak je sveta zajednica između muškarca i žene, koja je stvorena radi međusobne pomoći. Kada je Gospod Bog stvorio ženu, namjera mu je bila stvoriti pomoćnicu za prvog muškarca Adama. 

Žena je stvorena da bude čovjekova pomoćnica, ali ovdje se ne misli samo na pomoć u domaćinstvu. Ona također ima ulogu moralnog vodiča. Žena je savjest muškarca. Ona ga upozorava na njegovo neprikladno ponašanje, ukazuje mu na pogreške i skretanja s pravog puta, a muž mora biti spreman slušati takve riječi.

Stabilnost braka postiže se kada muž i žena zajedno voze svoje "vozilo" koje se zove porodica, pružajući jedno drugom pomoć i podršku na svaki mogući način. Uzajamna pomoć je osnovni cilj braka. Drugi cilj je da muž i žena postanu jedno tijelo. Unutar braka imamo dva individualna bića - muža i ženu, ali oni postaju jedno tijelo, jedna osoba. To je neka vrsta trostrukog bića. Dva su jedno. 

Fizičko sjedinjenje muža i žene u jedno tijelo ima posebnu važnost u današnjem izopačenom svijetu. Danas brak dobiva poseban značaj iz tog razloga. Apostol Pavao je rekao: "Da bi se izbjegao blud, svaki muškarac treba imati svoju ženu, a svaka žena treba imati svog muža." Dakle, današnji brak je također nužan kako bismo se suzdržali od preljuba. 

Za oženjene osobe je svakako lakše suzdržati se od bluda i nemoralnog ponašanja. Djeca dolaze tek na trećem mjestu jer se ne stupamo u brak isključivo radi rađanja djece. Brak je sredstvo kroz koje nadoknađujemo vlastitu nepotpunost, pružamo si međusobnu pomoć i suzdržavamo se od grijeha koji nas okružuje. 

Tek kada pronađemo partnera koji će nam pomoći i nadoknaditi naše nedostatke, možemo postati roditelji. Djeca nikada nisu bila sposobna održati brak zajedno, i ne bi smjela biti razlog za osnivanje obitelji. Ako je brak stabilan bez djece, bit će stabilan i s djecom. Ako brak bez djece nije čvrst, ni djeca neće učvrstiti tu vezu.

No comments

Powered by Blogger.