"Često majka ne dopušta sinu da postane muškarac" - Karl Jung o odgoju muškog djeteta

Karl Jung, jedan od najpoznatijih psihologa i psihijatara svih vremena, posvetio je mnogo pažnje proučavanju utjecaja odgoja i odrastanja na mušku djecu. 


Jung je zaključio da nepravilno odgajanje može dovesti do razvoja kompleksa koji je poznat kao muškarac-dijete. Muškarac-dijete je stanje u kojem muškarac ostaje vezan za majku i ne može se osamostaliti i postati nezavisan muškarac. 

Ovaj kompleks nastaje kada majka ne pruža dovoljno pažnje i ljubavi svom mužu, odnosno djetetovom ocu, što dovodi do toga da majka traži veću povezanost sa svojim sinom nego što je to potrebno. Majka tada može nametnuti preveliku brigu i pažnju prema sinu, što može dovesti do toga da se sin osjeća kao da ovisi o majci i ne može se odvojiti od nje. 

Takva majčina prevelika briga i pažnja mogu dovesti do toga da sin ne razvije osjećaj samostalnosti i da mu nedostaje hrabrost i odlučnost za napraviti bilo kakve promjene u svom životu. Kada se dijete osjeća nesigurno i ovisno o majci, teško mu je napraviti korake prema nezavisnosti i osamostaljenju. 

Ovaj stav može utjecati na muškost muškarca, njegovu sposobnost da preuzme kontrolu nad svojim životom, da preuzme rizik i učini promjene. Ovakva veza majke i sina može biti štetna za oba roditelja i dijete. Majka se može previše emotivno vezati za svoje dijete i ne dozvoliti mu da postane nezavisan muškarac. 

Uz to, dijete može razviti nezdrav odnos prema ženama, gdje će tražiti preveliku brigu i pažnju od partnerice, što može otežati razvijanje zdravog odnosa u budućnosti. Kako bi muškarac postao nezavisan i osamostalio se, on će morati prekinuti vezu s majkom i razviti svoju samostalnost i neovisnost. 

Ovo ne znači da majka ne treba brinuti o svom sinu, već da bi trebala prepoznati kada je vrijeme da mu dopusti da postane nezavisan muškarac. Otac igra ključnu ulogu u razvoju muškarčeve nezavisnosti i samostalnosti.

No comments

Powered by Blogger.