"Djela su važnija od lijepih riječi" - 3 pravila Litvaka kojim bi se trebali vodite kod odabira muža

U današnjem društvu, primjećuje se sve veći broj žena koje prolaze kroz više brakova i razvoda. 


Ovaj fenomen može biti posljedica njihove nesposobnosti da pravilno odaberu odgovarajućeg životnog partnera. Mihail Litvak, poznati psihoterapeut, ističe tri ključne stvari na koje bi žene trebale obratiti pažnju prilikom odabira supruga. 

Prva stvar koju naglašava jest da žena mora pronaći muškarca koji je inspirira. Partner koji vas inspirira je onaj koji vas podržava u vašim snovima i ambicijama, potiče vas da rastete i razvijate se kao osoba. To je važno za održavanje zdravog i ispunjavajućeg odnosa. 

Litvak također savjetuje da pronađete muškarca s kojim biste se mogli razvesti bez velikih problema. To ne znači da bi trebali razmišljati unaprijed o razvodu, već da se uvjerite da je vaš partner spreman na kompromis i sposoban riješiti probleme na miran način. Na primjer, ako je obećao da će popraviti slavinu u kuhinji, trebao bi to i učiniti bez da ga morate stalno podsjećati na to. 

Druga stvar na koju Litvak upozorava je izbjegavanje muškaraca s lošim navikama ili porocima. Prije braka, važno je istražiti i saznati o partnerovim navikama i eventualnim porocima, jer nakon sklapanja braka može biti prekasno. Često tek nakon nekoliko mjeseci zajedničkog života počinjemo otkrivati pravu prirodu osobe, uključujući njene navike i poroke, ukoliko ih ima. Ako je partner sklona porocima, to može imati negativan utjecaj na njegovo ponašanje i na cjelokupan odnos u braku. 

Treća stvar koju Litvak ističe je "bolesna ljubav". To znači da trebate pronaći partnera s kojim možete živjeti, ali čiji je prisustvo u vašem životu uistinu čini ljepšim. Ako je teško zamisliti sebe bez te osobe i razvod od nje bi bio izuzetno bolan, to može ukazivati na nezdravu vezanost. Važno je imati zdravu dozu neovisnosti i slobode unutar veze. 

Ključno je da vas vaš partner inspirira i podržava, potiče na rast i razvoj. Ako vaša veza temelji se na međusobnoj zavisnosti i nestabilnosti, to može biti znak da osoba ima nesigurnu ili nezrelu ličnost. Odabir pravog partnera za život zahtijeva pažljivo promišljanje, samorefleksiju i otvorenost za promjene. Sposobnost prepoznavanja tih ključnih faktora može vam pomoći u stvaranju harmoničnog i zadovoljavajućeg odnosa koji će trajati dugi niz godina.

No comments

Powered by Blogger.