"Dobijaš ono što želiš samo ako to dovoljno jako želiš" - 5 životnih mudrosti S. Loren

Sofija Loren, jedna od najsjajnijih i najvećih filmskih zvijezda koje su ikada zasijale na holivudskom nebu, ostavlja neizbrisiv trag kao prava legenda. 


Bez obzira na to što je Sofija dostigla osamdeset sedam godina, to je nije spriječilo da i dalje zrači ljepotom i beskrajnom ženstvenošću, iako je život nije uvijek mazio. Danas ćemo s vama podijeliti nekoliko važnih životnih lekcija koje nam je Sofija pružila. 

 1. "Ljepota se uvijek dobro prodaje." Kada je imala samo petnaest godina, Sofija je shvatila da je njen izgled bio njen dar i resurs koji će morati iskoristiti kako bi prehranila sebe i svoju porodicu. Na lokalnom takmičenju ljepote, čak i noseći haljinu sašivenu od zavjesa, uspjela je osvojiti nagradu. 

Ta nagrada uključivala je kartu za Rim, a Sofija je iskoristila tu priliku i otišla u glumački svijet prestonice. Njen boravak u Rimu bio je popraćen uspjehom, a sa samo šesnaest godina dobila je ponudu od čuvenog producenta Carla Pontija. 
 
2. "Samopoštovanje privlači snažne ljude k sebi i čuva ih blizu nas." Kada je Sofija počela raditi sa Carlom Pontijem, on joj je dao listu stvari koje mora promijeniti na sebi kako bi postala glumica. Međutim, umjesto da se povinuje njegovim zahtjevima, hrabra Sofija mu je odgovorila: "Moda će proći, ali ja ću ostati." 

Ta izjava oduševila je Pontija i iznenadila ga. Vremenom se Ponti zaljubio u tu prekrasnu i neustrašivu mladu damu koja se nije dala slomiti. On je postao njen otac, prijatelj, učitelj i ljubavnik, ali nikada njen muž. 

3. "Ponekad muž zaista može zamijeniti oca." Sofiji je uvijek nedostajao pravi otac, ali se ispostavilo da je Carlo Ponti bio idealan za tu ulogu, iako je bio dvadeset godina stariji od nje. Sofija se zaljubila u njega zbog mudrosti i brige koju je prema njoj pokazivao. Sa Pontijem je provela pedeset godina života bez ikakvih problema. 

4. "Ljubomora može biti veliki saveznik." U vremenu kada je patrijarhat bio izrazito prisutan, a preljuba se smatrala velikim grehom, Sofija je željela da se uda, dok je Ponti izbjegavao taj korak. Međutim, lukava Sofija iskoristila je ljubomoru kao sredstvo da ga navede da je zaprosi. 

5. "Godine su samo broj." Čak i 2007. godine, Sofija se bez stida fotografisala gola za čuveni Pireli kalendar. Jedino što je nosila bile su dijamantske minđuše. Sofija nas je podsjetila da ne trebamo sramiti sebe i svojeg tijela bez obzira na godine koje nosimo. 

Sofija Loren je ikona koja nam je pokazala da je ljepota samo jedan aspekt života, dok su hrabrost, samopoštovanje i ljubav prema sebi ono što nas čini velikim. Njene životne lekcije ostaju snažan podsjetnik da je unutarnja snaga i karakter ono što čini pravu ljepotu, a godine samo broj koji ne treba ograničavati naše snove i strastvene želje.

No comments

Powered by Blogger.