Fikus Benjamin: Mnogi vjeruju da donosi sreću i da je simbol porodičnog blagostanja

Fikus Benjamin, koji je dobio ime po engleskom botaničaru Benjaminu Deidon Jacksonu, je izuzetno popularna biljka koja se često može vidjeti u mnogim domovima, kancelarijama i poslovnim prostorima.


Prema principima feng shuija, idealno je smjestiti Benjamina na jugoistočni dio prostorije, jer će tamo osigurati mir u porodici. Ova biljka ima sposobnost da uravnoteži energiju i privuče pozitivne ljude u vaš dom. Također, vjeruje se da može unaprijediti harmoniju među članovima porodice. 

Ako smjestite Fikus Benjamina u kuhinju, vjeruje se da će privući finansijsku dobrobit i pomoći u izbjegavanju neočekivanih troškova. Ukoliko ga postavite u spavaću sobu, navodno će vam osigurati dobar san, otjerati nesanicu i ružne snove. 

Fikus Benjamin se također smatra izuzetnim pročišćivačem zraka, a osim toga može poboljšati raspoloženje i smanjiti stres. Vjeruje se da ova biljka može doprinijeti jasnijem izražavanju misli i pomoći u kontroli govora. U Kini se Fikus Benjamin smatra simbolom porodice i često se daruje kao poklon na vjenčanjima. 

Tajlanđani ga također smatraju svetom biljkom koja tjera zle duhove. Ova biljka čak se spominje i u Bibliji, gdje je jedna vrsta Fikusa služila Adamu i Evi kao odjeća. Postoje i neka negativna vjerovanja vezana za ovu biljku. U nekim kulturama se smatra da Fikus Benjamin može donijeti nesklad u porodicu i izazvati sukobe. Međutim, važno je napomenuti da su ova vjerovanja subjektivna i da svaka osoba može imati različite iskustva s biljkom. 

Kada je u pitanju njega Fikusa Benjamina, važno je održavati optimalnu temperaturu koja ne bi trebala biti niža od 16°C. Također, biljka ne voli propuh, ali voli visoku vlažnost zraka. Treba mu osigurati dovoljno svjetlosti, ali izbjegavati direktnu sunčevu svjetlost jer može dovesti do opadanja listova. 

Zalijeva se svakih 4-5 dana, a u zimskim mjesecima zalijevanje treba smanjiti na svakih 10 dana. Fikus Benjamin nema razdoblje mirovanja, stoga je važno osigurati mu sve potrebne uvjete za rast i razvoj. Ova biljka se vrlo lako može razmnožavati. Jednostavno trebate odrezati grančicu dulju od 10 cm u ranom proljeću i staviti je u vodu. Kada korijenje počne rasti, presadite je u odgovarajuću posudu.

Prilikom presađivanja, važno je odabrati saksiju što je manju moguće kako biste izbjegli prekomjerni rast korijenja. Također, kada se presađuje Fikus Benjamin, saksija ne bi trebala biti znatno veća od prethodne. Ova biljka može se oblikovati kao bonsai drvo, ali se također može pustiti da raste kao stablo, ovisno o vašim preferencijama.

No comments

Powered by Blogger.