Kako na jednostavna način razlikovati pametnu ženu od površne: Mudro zapažanje B. Russell

Jednom davno, postojala je jedna zanimljiva priča koja je govorila o situaciji u kojoj je sin doveo tri djevojke u kuću svoje majke kako bi ih upoznao. 


Među njima je bila samo jedna koja je bila njegova vjerenica, dok su ostale dvije bile samo prijateljice. Majka je bila zadužena za to da pogodi koja od njih je bila sinova vjerenica. Dok su svi zajedno sjedili, razgovarali i ispijali čaj, sin je naposljetku upitao majku da li je uspjela pogoditi koja je djevojka njegova vjerenica. 

Majka je uzdahnula i rekla da je pogodila, ali da nije bila oduševljena tom činjenicom. Ipak, bez obzira na majčine osjećaje, sin je odlučio oženiti tu djevojku. Često se događa da djeca ne slijede savjete svojih roditelja, ma koliko oni bili iskusni i mudri. U ovom slučaju, unatoč majčinom proročanstvu, sin je i dalje nastavio svoj put s vjerenicom. 

No, kako su godine prolazile, ljubav koja se činila tako snažnom na početku, postupno se rasplinula. Sada se postavlja pitanje: kako je majka mogla znati toliko nakon samo jednog razgovora? Je li ona bila neka vrsta čarobnjaka ili ima nevjerojatne sposobnosti? Istina je zapravo vrlo jednostavna. 

Kako ljudi sazrijevaju i starije postaju, oni počinju kanalizirati i kontrolirati svoju energiju, ne trošeći je na beskorisne stvari, već pojačavajući svoju intuiciju. Bertrand Rasel je vrlo mudro sažeo tu teoriju u jednoj rečenici koju bismo danas željeli podijeliti s vama. 

On je rekao: "Stepen emocionalne reakcije obrnuto je proporcionalan saznanju o činjenicama. Što manje znate, burnije reagujete." Drugim riječima, što je vaše znanje ograničeno, to su vaše emocionalne reakcije intenzivnije. Dugo vremena nisam razumio zašto me neke stvari toliko nerviraju, poput vrištanja, galame i buke. 

No, onda sam negdje pročitao da osoba koja je dobro obrazovana, odgojena s kulturom i dostojanstvom neće se ponašati poput divljaka. Takva osoba neće dopustiti da ometa druge, da glasno razgovara na mobitelu ili se preglasno smije u javnosti. Gate je jednom mudro rekao: "Čovjek je ono čemu se smije" i to je stvarno tako!

No comments

Powered by Blogger.