Ni previše briga nije dobro - Zašto odrasla djeca često postaju nezahvalna i odguruju roditelje

Roditeljstvo i odgoj su duboko kompleksne teme koje nas uvode u tajanstveni svijet odnosa između roditelja i djece. 


Za mene osobno, roditeljstvo je uvijek bilo zagonetno i mistično iskustvo, koje donosi iznenađenja i izazove s kojima se često susrećem. Dugo sam vjerovala da će pružanje svega što je potrebno i činjenje nemogućeg za svoje dijete dovesti do zahvalnog i sretnog potomstva. 

No, s vremenom sam počela čuti sve više priča koje svjedoče o složenim odnosima između roditelja i djece, često iznenađujućim i neočekivanim situacijama koje nastaju. Čak i danas, kada su moja sestra i ja odrasle žene, moja majka neprestano osjeća teret da nam možda nije pružila dovoljno ili da nam je uskratila nešto kao majka. 

Bez obzira na naše uvjeravanje da je ona učinila sve što je bilo potrebno i više od toga, ona se i dalje osjeća kao da duguje nešto nama. Sjećam se jednog dana kada me majka nazvala i zamolila da odem u bolnicu po njenu prijateljicu koja je slomila nogu. Ta žena, koju sam jako dobro poznavala, ima troje odrasle djece. Tokom vožnje kući, majka mi je ispričala kako nijedno od njene troje djece nije posjetilo majku za vrijeme njenog boravka u bolnici, a nisu bili u mogućnosti ni da je odvezu kući jer su "previše zauzeti". 

To je bila priča koju mi je majka ispričala, ali kasnije mi je otkrila da ta žena već šest mjeseci nema nikakvu komunikaciju sa svojom djecom i da se oni ne zanimaju za njen život na bilo koji način. Ta žena je bila bliska prijateljica moje majke dugi niz godina. Sjećam se kako je radila dva posla kako bi svojoj djeci pružila sve što su poželjeli. Imali su igračke, odjeću, tehnologiju, išli su na sportske aktivnosti i putovanja. 

Kada su postali odrasli, pomogla im je u pronalaženju stanova. Čak je i preselila iz svog prostranog stana u manji kako bi im olakšala život. No, sada shvaća da je možda pretjerala. Citirat ću Žana Žaka Rusoa koji je rekao: "Najsigurniji način da učinite dijete nesretnim jeste da ga naučite da ni u čemu ne zna za odbijanje." Naravno, svaka priča nije ista, i postoje i obrnuti slučajevi kada djeca kojoj roditelji nisu pružili dovoljno postaju iznimno zahvalna na onome što imaju. 

Ipak, važno je da roditelji pronađu zlatnu sredinu. Ne smijemo zaboraviti da i mi kao roditelji imamo vlastite interese i potrebe. Djeca trebaju našu pažnju i ljubav, ali ne smijemo pretjerivati. Također, trebamo biti svjesni da djeca često mogu biti nezahvalna, čak i kada im pružamo sve što mogu poželjeti.

Roditeljstvo je nepredvidivo putovanje ispunjeno izazovima i ponekad nepoznatim teritorijem. Važno je da se pridržavamo svojih vrijednosti, pružamo ljubav, pažnju i podršku svojoj djeci, ali isto tako i sebi. Budimo svjesni da nije uvijek lako i da ne postoje univerzalna pravila za roditeljstvo. Svakodnevno učimo i rastemo zajedno sa svojom djecom, gradeći snažne veze koje se temelje na razumijevanju, povjerenju i ljubavi.

No comments

Powered by Blogger.