Nikada nemojte da se žrtvujete za druge, čak ni za voljene: Mudro objašnjenje pisca B. Shaw

U životu se često suočavamo s potrebom za odricanjem. Često smo spremni staviti po strani svoje vlastite interese i želje kako bismo se posvetili nekome ili nečemu drugome. 


No, postavlja se pitanje zašto usvajamo takve obrasce i je li to uvijek ispravno? Kada se osvrnemo na svoj život, primijetit ćemo da često žrtvujemo mnogo toga, možda čak i najvrednije stvari poput vremena, zdravlja i energije. Ali je li to uvijek nužno? Izvrsni primjer za to jest odnos roditelja prema djetetu.

Roditelji često žele osigurati da njihova djeca imaju sve, pa sebe često stavljaju na drugo mjesto. Međutim, u nekim slučajevima to može rezultirati razvojem sebičnosti kod djece, koja postaju naviknuta na to da uvijek dobiju sve što požele. Najčešće, žene su sklonije žrtvovanju, posebice u korist djece i partnera. 

No, moramo se truditi da poštujemo i vlastite želje i interese te da ih ne usmjeravamo isključivo prema životima drugih ljudi. Na taj način može se dogoditi da postanemo nesretne i nezadovoljne majke, a djeca će upijati takav primjer, što također nije poželjno. Važno je da sebe smatramo zanimljivima i važnima kako bismo pronašli zadovoljstvo. 

Ako se posvetimo isključivo interesima svojih najmilijih, možemo dobiti suprotan rezultat. Nažalost, drugi bi to mogli shvatiti kao nešto što se podrazumijeva, dok bismo mi sami mogli osjećati samo poniženje. Naravno, postoje ljudi u obitelji koji će itekako cijeniti takvu žrtvu, ali nažalost postoje i suprotni rezultati. 

Ponašanje koje se temelji na žrtvovanju može potjecati još iz djetinjstva, kada nismo dobivali pažnju i ljubav, već smo se samo trudili da ih zaslužimo. Imamo veliki utjecaj usvojenih obrazaca ponašanja u obitelji, koje potom prenosimo na svoju vlastitu obitelj. Na primjer, ako je majka djevojke prošla kroz nesretan brak, postoji velika vjerojatnost da će i ta djevojka usvojiti isti model i živjeti sličan život sa svojim partnerom. 

Naravno, postoje i iznimke, gdje djevojka upravo na temelju primjera iz obitelji zna što ne želi te se odlučuje za drugačiji način života. Kako biste izbjegli takav životni model, ključno je ostvarivati vlastite interese i želje, ono o čemu ste oduvijek sanjali. Tada ćete postati zadovoljni i naučit ćete cijeniti sebe više. Potreba da se konstantno pridržavate pritužbi članova obitelji postupno će nestati, čak bi se moglo dogoditi da će vas oni početi više cijeniti. 

Nije potrebno toliko se žrtvovati za druge, posebno ako oni to ne traže. Da biste promijenili situaciju, jednostavno si trebate dopustiti da budete ispunjeni, sretni i oslobođeni opsesivnog osjećaja krivnje. Kao što je mudro rekao čuveni irski pisac Bernard Shaw, "Žrtvovati se za druge je očigledan gubitak, uništiti vlastiti život vlastitim rukama neće donijeti sreću, već samo gorčinu razočaranja, ali bit će prekasno da se to promijeni".

No comments

Powered by Blogger.