Ništa u životu nije skupo kao ljudska glupost - Kako prepoznati glupog čovjeka prema Frojdu

Život nakon Sigmunda Freuda prošao je kroz temeljne promjene, stvarajući potpuno novu dimenziju u našem razumijevanju ljudske prirode. 


Njegovi revolucionarni radovi imali su dubok utjecaj na naučnike, filozofe i psihologe koji su slijedili njegove korake. Freudova teorija o ljudskoj psihi otkrila je da naše riječi i postupci odražavaju naše unutrašne nedostatke. On je tvrdio da kada nešto nedostaje osobi, to postaje tema njenih razgovora. 

Osoba kojoj nedostaje intimnosti često će govoriti o intimnim temama, gladna osoba će stalno razmišljati o hrani, dok će onaj koji nema novca stalno spominjati novac. Čovjek nesvjesno pokazuje svoje dublje životne težnje kroz svoje priče. Sigmund Freud je poznat kao osnivač psihoanalize, teorijskog okvira koji je imao iznimno značajan utjecaj na područja poput psihologije, medicine, sociologije, antropologije, književnosti i umjetnosti tokom 20. vijeka. 

Freudova inovativna gledišta o ljudskoj prirodi bila su ispred svog vremena. Njegov rad bio je toliko moćan da su mnogi budući stručnjaci izgradili svoje znanje temeljeći se na njegovim otkrićima. On je također razvio metodu prepoznavanja budala i ljudi bez inteligencije kroz jednostavnu izjavu: "Prvi znak ljudske gluposti je potpuno odsustvo stida." 

Inteligentna osoba s moralnim načelima uvijek će osjećati stid i sram u određenim situacijama, dok će budala biti pošteđena tih osjećaja. Budali će biti zabavno ispasti smiješno ili napraviti loše djelo, dok će pametna osoba biti svjesna posljedica i težiti moralno ispravnom ponašanju. Freud je također izjavio da nema ništa skuplje od gluposti u životu. 

Često nas košta više nego što bismo mogli zamisliti. Primjerice, pametan čovjek neće rasipati novac na kockanje niti popustiti porocima koji bi ga financijski iscrpili. Neobuzdana glupost donosi veliku štetu i posljedice. 

No comments

Powered by Blogger.