Prestanite biti mudre i jake - Vrijeme je da budete srećne

Često me zanima zašto se žene koje šute i trpe smatraju mudrima. Zašto dopuštamo da se prema nama ponašaju s nepoštovanjem samo da bismo održale mir u kući i spasile porodicu? 


Postoji veliki broj žena koje žive na taj način, šuteći i trpeći, jer strahuju da će biti osuđene ako progovore i zauzmu stav za sebe. Boje se da će drugi reći kako nisu mudre i kako nisu uspjele sačuvati porodicu. Ali što vrijedi biti mudra žena koja želi sačuvati porodicu ako ta porodica nije sretna, a ni sama žena nije sretna? 

Niko ne vidi kako se osjećaš kada se sama zatvoriš u sobu noću i tiho plačeš od nemoći i ogorčenosti. Svi će reći kako si mudra i jaka što sve to trpiš, ali niko ne vidi po koju cijenu. Zašto se smatra da su mudre one žene koje opraštaju i rješavaju probleme na način da svi budu sretni, osim njih samih? 

Zašto se žena koja žrtvuje svoje blagostanje zbog drugih smatra mudrom? Lako je reći "Budi jaka i mudra", ali niko ne zna kroz što ti prolaziš i po koju cijenu plaćaš tu svoju mudrost i snagu. Ponekad je možda bolje biti "glupa", ali sretna žena nego mudra žena koja je nesretna i uvijek se prilagođava svima drugima, stavljajući sebe na posljednje mjesto.

Ponekad je možda bolje biti žena koja ne žrtvuje svoje želje i interese samo da bi zadržala pored sebe osobu koja očigledno ne pokazuje poštovanje prema njoj. Nisi mudra ako mu daješ bezbroj šansi, jer on nikada neće prepoznati tvoju dobrotu i plemenitost, već će samo vidjeti još jednu priliku da te povrijedi kada mu se ponovo ukaže. 

Nisi ni pametna ni mudra ako samo šutiš, trpiš i dopuštaš drugima da te gazili i iskorištavaju tvoju dobrotu. Sve to je čista glupost, jer mudra žena to neće tolerisati. Ne trebaš se bojati izražavati svoje osjećaje. Nemoj šutjeti o tome kako se osjećaš. Vrijeme je da prestaneš biti mudra i jaka, vrijeme je da prestaneš biti nesretna.

No comments

Powered by Blogger.