"Samo osoba koja je nezavisna od vas može da vas iskreno voli" - 5 mudrih izjava Litvaka

Mihail Litvak, poznati psihijatar i psihoterapeut, ostavio je dubok trag u svijetu psihologije i savjetovanja. Njegove misli i citati su značajni u mnogim životnim situacijama, a posebno u odnosima. 


Želimo se osvrnuti na nekoliko njegovih citata o vezama i odnosima te ih pobliže objasniti. Prvi citat koji želimo istaknuti je "Ako vam neko zamjeri nezahvalnost, onda obavezno saznajte koliko košta njegova usluga. Isplatite mu i nemojte se više zezati sa njim". Ovaj citat ukazuje na važnost nezavisnosti u odnosima. Litvak je uvjeren da ako činimo dobro, to činimo iz srca i bez ikakvih očekivanja. Ako se netko ljuti ili zamjera na našu "nezahvalnost", tada to može ukazivati na njihove vlastite motive i potrebu za kontrolom. Nema potrebe da se zadržavamo u takvim odnosima jer su oni nezdravi i toksični. 

Drugi citat koji želimo istaknuti je "Duhovno siromašna osoba, komunicira kako bi samo nešto uzela". Litvak ovdje ukazuje na razliku između duhovno bogatih i siromašnih ljudi. Duhovno bogata osoba je ona koja je udobna u svojoj koži i spremna je podijeliti svoje emocije, iskustva i informacije. S druge strane, duhovno siromašna osoba je samo fokusirana na sebe i svoje potrebe, a komunicira s drugima samo kako bi dobila nešto od njih. Važno je prepoznati takve ljude oko nas i smanjiti s njima kontakt, jer takvi odnosi samo iscrpljuju našu energiju. 

Treći citat koji želimo istaknuti je "Najbolji način da se osvetiš je da se ne svetiš dugo vremena. Tako držite drugu osobu u emotivnom stresu". Litvak ovdje ukazuje na važnost suzdržavanja od osvete. Iako nam se ponekad čini da je osveta najbolji način da se riješimo osjećaja nepravde, to zapravo samo stvara emocionalni stres i troši našu energiju. Umjesto toga, trebali bismo se usredotočiti na svoj vlastiti rast i razvoj, te pustiti da vrijeme pokaže istinu. 

Četvrti citat se odnosi na važnost davanja slobode voljenoj osobi. Kada volimo nekoga, ponekad smo skloni da forsiramo svoje ideje i stavove, jer mislimo da znamo što je najbolje za tu osobu. Međutim, Litvak nam kaže da prava ljubav podrazumijeva razumijevanje i poštovanje tuđih odluka i slobode. To ne znači da se u vezi neće biti neslaganja i različitih mišljenja, ali važno je biti otvoren i razgovarati o njima na konstruktivan način. Uzajamno poštovanje i davanje slobode u odnosu su ključni za njegovu stabilnost i rast. 

Peti citat govori o ljubomori i njenom negativnom utjecaju na vezu. Previše ljubomore može uništiti vezu, a nedostatak ljubomore može dovesti do nepovjerenja i nesigurnosti. Litvak kaže da ljubomora može biti riješena samo kada se pronađe zlatna sredina. Sredina između pretjerane ljubomore i nedostatka ljubomore može biti postignuta kroz otvorenu i iskrenu komunikaciju. Razgovarajte s partnerom o svojim osjećajima, ali bez pritiska ili optužbi. Važno je da u vezi postoji povjerenje i da se uzajamno podržavate, a ne da se natječete jedno s drugim.

No comments

Powered by Blogger.