"Što se više trudite ugoditi partneru, više će problema biti u braku" - Mudro viđenje psihologa

Psiholog tvrdi da što se osoba više trudi zadovoljiti svog partnera u braku, to više narušava samu srž tog braka. 


Iako ovo može zvučati paradoksalno, psiholog Pavel Zygmantovich objašnjava da su paradoksi sastavni dio suštine braka. Postoje dvije teze o braku koje često imaju paradoksalnu povezanost: "stvaranje sigurnog i podržavajućeg okruženja u vezi" i "ne pristajanje na vezu koja ne odgovara vama". Često ljudi ne razumiju suštinu ovih teza. 

Ako se trudite stvoriti sigurno i podržavajuće okruženje, pretpostavljate da ćete se truditi da udovoljite svom supružniku u svemu. Budete mu podrška u svakoj situaciji. S druge strane, ako ne pristajete na vezu koja vam ne odgovara, onda morate odbiti udovoljavanje hirovima svog partnera. Izgleda da se ove dvije teze ne mogu kombinirati, ali istina je da mogu. 

Bitno je zapamtiti da se brak gradi na paradoksima. Mnogi pokušavaju stvoriti sigurno okruženje za razvoj braka, trudeći se da njihov partner bude što ugodniji. No, iznenadićete se saznavši da to neće rezultirati vašim vlastitim zadovoljstvom. Čak ni sam psiholog ne razumije potpuno kako to funkcionira. Ipak, on je uvjeren da što se osoba više trudi postati ugodnija, to je veća vjerojatnost da će se njen partner udaljiti.

Takvo ponašanje može čak dovesti i do razvoda. Ključno je pronaći ravnotežu između zadovoljstva partnera i zadovoljstva sebe. Između stvaranja sigurnog i podržavajućeg okruženja te podržavanja odnosa koji odgovara oboje. Može zvučati komplicirano, ali vremenom se razvijaju vještine i učinkovite strategije koje čine sve bolje. Dakle, ne treba se zadovoljiti vezom koja vam ne odgovara, ali isto tako ne treba se pretjerano truditi da udovoljite partneru. Iako ovo nije jednostavno, rezultat može biti impresivan - sretan brak.

No comments

Powered by Blogger.