"Tata, zašto mama kad dođe s posla sve radi po kući, a ti ne?" - Odgovor tate izazvao raspravu

Na internetu sam naišla na izuzetno intrigantan post koji danas želim podijeliti s vama. 


Radi se o priči jedne žene koja je dvadeset godina provela u srećnom braku sa svojim suprugom, ali je tek nakon dvadeset godina otkrila zašto je ona ta koja obavlja sve kućanske poslove dok se njen suprug po povratku s posla samo udobno smjesti i gleda televiziju. 

Jednoga dana, njihova kćerka je po povratku iz škole postavila ocu pitanje: "Tata, zašto mama kada dođe s posla radi sve po kući, a ti ništa?" Otac joj je odgovorio da je to zato što njena majka zarađuje tri puta manje od njega. Te riječi su ženi nanjele duboku emocionalnu bol, okrećući joj svijet naglavačke.

Iznenada je shvatila da je sav njen trud uložen u održavanje udobnosti doma, sva njena želja da ugodi svima u kući bila neka vrsta kazne zbog niske ženske plaće koju je zarađivala. U tom trenutku, žena se osjećala izuzetno loše, čak je razmišljala o razvodu zbog onoga što se činilo kao nebitan detalj. 

Ova tema je pokrenula niz diskusija među ženama. Dok su neke ohrabrivali razvod i napuštanje supruga, druge su tvrdile da je to sasvim normalan način razmišljanja njenog muža i da nema razloga za ljutnju. Postoji tradicionalno shvatanje da je žena dužna brinuti o porodici, dok je muškarac zadužen za osiguravanje svih potreba porodice, što je njen suprug činio. 

Ne protivim se činjenici da muškarac radi i zarađuje dok se žena brine o porodici. I sama sam mnogo puta rekala svom suprugu da ne mogu više raditi i da želim posvetiti svoje vrijeme porodici i kući. Međutim, protivim se nedostatku poštovanja prema ženama. Muškarac bi trebao cijeniti trud koji žena ulaže u održavanje sreće i zajedništva unutar porodice. 

Muškarac treba poštovati i cijeniti činjenicu da svakoga dana ima čistu i ispeglanu odjeću te da ga svako veče očekuje topla večera na stolu. Ako nema poštovanja u porodici, ta porodica ne može biti srećna. Samo zato što muškarac zarađuje više, ne znači da on pruža veći doprinos porodici

No comments

Powered by Blogger.