Vaša djeca vam ništa ne duguju - 3 načina kako roditelji svoju odraslu djecu odguruju od sebe

Svi roditelji imaju želju da održe bliske odnose sa svojom djecom, bez obzira na to koliko su stara i neovisna. 


Međutim, često se događa da se odrasla djeca počinju udaljavati od roditelja jer ne osjećaju potrebu za stvaranjem bliskog odnosa ili se osjećaju pritisnutima prevelikim očekivanjima i uplitanjem roditelja u njihov život. 

Jedna od najvećih grešaka koju roditelji čine je postavljanje prevelikih očekivanja za svoju djecu. Iako je važno poticati djecu da uspiju i napreduju u životu, zahtjevi kao što su završetak fakulteta, brak i potomstvo mogu biti previše. Djeca se osjećaju pod pritiskom da ispune očekivanja roditelja, a time se udaljavaju od njih. Roditelji bi trebali biti podrška djeci, a ne uzrok stresa. 

Druga greška koju roditelji često čine je nametanje sebe djeci. Prečesto zvanje ili slanje poruka može biti naporno za svakoga, pa tako i za djecu. Djeca se osjećaju kao da nisu u stanju kontrolirati svoj život i privatnost, što ih tjera da se udaljavaju od roditelja. Umjesto toga, roditelji bi trebali uspostaviti zdravu granicu i poštovati privatnost i slobodu svoje djece. 

Treća greška koju roditelji čine je nenajavljeno posjećivanje svoje djece. Iako je posjet roditelja uvijek dobrodošao, nenajavljeni dolazak može poremetiti planove i raspored svakoga. Djeca, posebno ako imaju obitelj i posao, moraju napraviti mnogo planova da bi se snašli u svom životu i imaju pravo na svoj mir i privatnost. Stoga, roditelji bi trebali unaprijed dogovoriti posjet ili provesti vrijeme s djecom, tako da se djeca mogu pripremiti i posvetiti im pažnju. 

Sve u svemu, važno je da roditelji ne pokušavaju prisiljavati djecu da budu ono što oni žele da budu ili se miješaju u njihov život bez potrebe. Umjesto toga, roditelji bi trebali biti podrška, slušati svoju djecu, poštovati njihovu privatnost i želje, a time će se odnos s djecom učvrstiti i postati jači. Komunikacija, poštovanje i razumijevanje ključni su za uspostavu snažnih odnosa između roditelja i djece

No comments

Powered by Blogger.