Ženka orla kad bira oca za svoje orliće ima posebnu metodu - Mudra lekcija za sve žene

Orlovi su veličanstvena stvorenja koja su vijekovima bila simbol snage, moći i slobode. 


Međutim, ono što je manje poznato o ovim pticama grabljivicama jeste njihova složena i fascinantna ponašanja koja se odvijaju u procesu parenja i odgajanja potomstva. Kada orlovi žele da osnuju porodicu, ženke orla u svoj kljun uzimaju grančicu od drveta ili žbunja i uzlijeću na veliku visinu. 

Tada počinju da kruže sa grančicom u kljunu, dok mužjaci orlovi kruže oko nje. Ženka orla će na kraju ispuštati grančicu iz svog kljuna i svi mužjaci će se boriti za nju dok neko ne uspije da je uhvati u letu. Ako mužjak bude dovoljno spretniji i uporan da uhvati grančicu u letu, on će biti izabran za partnera i otac naredne generacije. 

Zašto ženke orla to rade na ovaj način? Čini se da postupak izbora partnera predstavlja test sposobnosti i snage mužjaka. Ova igra orlova ne samo da procjenjuje fizičke kvalitete, već i sposobnost mužjaka da bude uporan i spreman da se bori za ono što želi. Na ovaj način, ženka orla osigurava da će njen partner biti jak i spreman da brani njihovo gnijezdo i podiže potomstvo. 

Nakon što orlovi pronađu svog partnera, oni se penju visoko na stijenu i počinju da grade gnijezdo. Budući roditelji orao počinju da čupaju perje iz sopstvene kože i tim iščupanim perjem oni začepljuju gnijezdo i čine ga mekanim i toplim. U takvom gnijezdu, orao polaže jaja. 

Kada se mali orlovi izlegu, oni su vrlo slabi i goli. Roditelji ih pokrivaju svojim tijelima sve dok ne ojačaju i počinju da rastu. Roditelji orlovi brinu o svojim mladuncima i pružaju im hranu, vodu i sve potrebno za njihov rast i razvoj. Kada majka i otac orao procjene da su mali orlovi dovoljno jaki, mužjak orao sjedne na ivicu gnijezda i počne jako da udara krilima. 

Tada lupa po gnijezdu, udara ga i trese. Cilj toga je da izbije perje koje gnijezdo činilo mekanim i toplim, tako da mali orlovi moraju da izađu iz gnijezda Svrha ovog događaja je da se uklone sve mekane i tople pernate dlake koje su činile gnijezdo, tako da ostaju samo čvrste grane koje su služile kao osnova gnijezda. 

Mladi orlovi sjede u gnijezdu koje sada izgleda hladno, neprijatno i poljuljano. Tada majka orao odlazi u potragu za hranom, a hrana se nalazi na dovoljnoj udaljenosti da mali orlovi mogu vidjeti, ali ne mogu prići. Tada mladi orlovi shvataju da moraju izaći iz gnijezda i naučiti nove vještine kako bi preživjeli - moraju pokušati letjeti. 

Majka i otac orlovi ih pažljivo nadgledaju i štite da se ne povrijede. Ako neki od mladih orlova počne padati, otac ga uhvati i spasi. Na ovaj način, mladi orlovi rastu i jačaju dok ne nauče raširiti krila i letjeti. Ovo je izvrsna lekcija za roditeljstvo - kako u fizičkom, tako i u duhovnom smislu. Naučite svoju djecu kako da lete, kako da koriste svoju snagu, mudrost i vještine, i oni će biti nezaustavljivi.

No comments

Powered by Blogger.