Ne bih mijenjala svojih 55 godina ni za jednu mladost - 5 razloga zašto

Sreća i bezbrižnost nisu rezervisane samo za mladost. Istinska mladost je unutrašnji stav koji može trajati čak i kada čovjek dosegne stotu godinu života.


Promatrajući svoje mladje ja, vidim potpunog stranca, osobu koja je potpuno drugačija od onoga što sam danas. Dok mnogi moji vršnjaci žale za prošlim vremenima, ja s ponosom tvrdim da nikada ne bih zamijenila svojih 55 godina za bilo koju mlađu dob. Evo nekoliko razloga zašto: 

1. Mladalačko nezadovoljstv: To je stvarnost koju mnogi iskuse. Kada sam bila mlada, osjećala sam da mi cijeli svijet pripada, ali uvijek sam osjećala da mi nešto nedostaje. Sada, dok živim u zrelim godinama, možda nemam sve što sam nekada željela, ali sam ispunjena srećom i zahvalnošću. 

Cijenim ono malo što imam i život mi izgleda predivan. Ono što nisam znala cijeniti u mladosti - topao jutarnji čaj, ljepotu prirode, vedro nebo, pa čak i moj mali vrt ispunjen prekrasnim biljkama - sada su izvor velike radosti i ljepote. 

2. Podivljali hormoni: Da budem iskrena, to mi uopšte ne nedostaje! Kada promatram današnju mladost, njihove priče, ponašanje i manire, ne bih željela ponovno proći kroz sve to. Hormoni mogu biti pravi izazov, a mir i stabilnost koju sada osjećam su neprocjenjivi. 

3. Ljubavni problemi: Kao mlada djevojka, mnogo sam patila zbog ljubavi. Bilo je trenutaka kada su me ignorirali, ostavili ili prevarili. Tada sam te ljubavne probleme doživljavala kao najveće tragedije. No sada, osjećam se presretno! Imam supruga s kojim imam izuzetno sretan odnos i zajedno svakodnevno uživamo u blagodatima naše svakodnevnice. 

4. Samopoštovanje: U mladosti sam više mrzila sebe nego što sam se voljela. Stalno sam tražila mane i nedostatke na sebi koje bih preuveličavala i zato sam mrzila sebe. Međutim, sada sam potpuno prihvatila svoj izgled i tijelo. Njegujem ga takvog kakvo jeste, s svim vrlinama i manama. Iskreno rečeno, smatram da nikada nisam bila ljepša nego sada. 

5. Nezavisnost: U mladosti smo često vezani za mnoge stvari i ovisimo o mnogim ljudima. Tu su obrazovanje, škola, sportske aktivnosti, roditelji, obaveze... No kada odrastemo, steknemo zdrave navike i rutine, osjećamo se mnogo bolje i manje ovisimo o drugima. 

Zrele godine nose svoje izazove, ali donose i brojne prednosti. Po mom mišljenju, prednosti su mnogo veće od nedostataka, no to ovisi o načinu na koji promatrate život. Ja sam odabrala zahvalnost i sreću. 

Ukratko, mladost je više od dobi - to je stav prema životu. Ako naučimo cijeniti trenutke, prihvatiti sebe i izgraditi sretan odnos s ljudima oko nas, mladost može biti prisutna u svakom trenutku života, bez obzira na broj godina koje smo dosegli.

No comments

Powered by Blogger.