Ne ljutim se više - Stanem, dobro razmislim o svemu i ako je potrebno okrenem se i odem

Kroz vrijeme, mnoge stvari koje su nam nekada bile važne postepeno gube svoj značaj, a sitni detalji koji su nas nekada mučili postaju nebitne sitnice. 


Kada se suočimo sa složenim situacijama, učimo da održimo određenu emocionalnu distancu kako bismo bolje upravljali našim emocijama. To zahtijeva vježbu, iskustvo i vrijeme. Emocionalna distanca nam omogućava da promatramo i osjećamo stvari na drugačiji način. Ona nam pruža prostor da bolje shvatimo naše misli i djelovanja. Ova distanca je važna jer nam pomaže da bolje upravljamo našim emocijama i osiguramo da naši postupci budu u skladu sa našim stvarnim osjećanjima. 

Nema univerzalne formule koja nam garantuje idealnu emocionalnu distancu, jer to zavisi od mnogih ličnih faktora, okolnosti i odnosa uključenih u situaciju. Ponekad je teško održavati emocionalnu distancu, posebno kada su neki ljudi postali dio našeg života. Ipak, moramo pokušati sagledati kompletnu sliku onoga što se dešava. Iako nema recepta koji nam garantuje savršenu emocionalnu distancu, postoje neki ključni sastojci koji su nam potrebni kako bismo bili sposobni emocionalno se udaljiti od teških situacija. 

Jedan od tih sastojaka je vrijeme. Trebamo vremena da se ohladimo određene emocije. Kao što semafor ima crveno, žuto i zeleno svjetlo, na sličan način i naše emocije prolaze kroz faze. Kada smo uvrijeđeni, možemo odmah preći na "žuto" ili "crveno" svjetlo, što znači da smo preplavljeni bijesom ili drugim jakim emocijama. U tim trenucima nije preporučljivo donositi važne odluke. 

Trebamo si dati vremena da povratimo kontrolu nad svojim mislima, osjećajima i postupcima. Važno je da razmotrimo situaciju, da je promatramo iz drugačije perspektive, ako je potrebno, i da sačekamo prije nego što reagiramo na nekoga ko nas je povrijedio ili rastužio. Vremenom ćemo primijetiti da neke stvari gube na značaju, a sitni detalji postaju nevažni. 

Naučit ćemo relativizirati situacije i prihvatiti ih onakve kakve jesu. Održavanje emocionalne distance omogućava nam da bolje kontrolišemo svoje emocije i da donosimo odluke koje su u skladu sa našim pravim osjećanjima. Jednom kada uspostavimo emocionalnu distancu, moći ćemo se osloniti na unutrašnji kompas koji nam pokazuje šta je dobro, a šta loše. 

Naša intuicija će nam pomoći da razumijemo situaciju i da donesemo pravedne odluke koje su u skladu sa našim unutrašnjim vrijednostima. Kada održavamo emocionalnu distancu, lakše ćemo razlikovati šta zaista zaslužuje našu pažnju, a šta možemo ignorisati. Osjećat ćemo se bolje i manje ćemo patiti zbog onoga što ne možemo kontrolisati.

Konačno, održavanje emocionalne distance je od ključne važnosti kada se suočavamo sa složenim situacijama ili jakim emocijama. To nam omogućava da naše emocije ne zaslijepi i da ne donesemo odluke koje bismo kasnije mogli zažaliti. Dajmo si vremena da smirimo emocije, da se opustimo i da razmislimo prije nego što reagiramo. Vremenom ćemo naučiti kako održavati emocionalnu distancu i bolje upravljati svojim emocijama.

No comments

Powered by Blogger.