Ne priželjkujte dug život - Priželjkujte dobar: Mudre riječi E. Hemingveja o starosti

Ernest Hemingway, jedan od najistaknutijih književnika 20. vijeka, duboko je razmišljao o starosti i njenom značaju. 


Iako nije bio posebno naklonjen ovom životnom periodu, imao je duboko razumijevanje za njega. Hemingway je svojim riječima opisivao starost kao dar za one koji su shvatili suštinu života. Nije smatrao da je to vrijeme za žaljenje zbog prošlosti, već ga je doživljavao kao drugo djetinjstvo, koje pripada svakom čovjeku. 

Djetinjstvo je, kako je primijetio, kratko, traje svega dvanaest ili petnaest godina, ali ostavlja neizbrisiv trag u našem pamćenju. Zašto je to tako? Kada smo djeca, živimo u sadašnjem trenutku, potpuno uronjeni u njega. Međutim, kako starimo, sve više živimo u svojim mislima. Preispitujemo prošlost i brinemo se o budućnosti, zaglavljeni u razmišljanjima o nečemu što je već prošlo ili o onome što bi moglo doći. 

Rijetko doista živimo u sadašnjosti. Hemingway je bio svjestan ove zamke uma i shvatio je da je ključno naučiti živjeti za danas kako bismo starost mogli doživjeti kao drugo djetinjstvo. Kada se previše zadržavamo na razmišljanjima o prošlosti i budućnosti, to je kao da nas vrtlog vuče sve dublje i dublje, sve do samog dna. 

Hemingway nas podsjeća da ne trebamo težiti dugom životu i hrabriti se iluzijama. Ono što zaista vrijedi je prisutnost ovdje i sada, jer to je najbolje vrijeme koje imamo. Naše godine ne bi trebale određivati kvalitet našeg života. Hemingway je svojim iskustvom primijetio da dob nije presudna. 

Vidio je mnoge starije ljude koji su u svojim četrdesetima izgledali i osjećali se staro, dok su neki mladići u svojim sedamdesetima zračili vitalnošću i energijom. Sve dok imamo sposobnost čuti, vidjeti i osjetiti, godine ne bi trebale biti faktor koji određuje naš život. Svi imamo sposobnost da živimo kao slobodni pojedinci koji mogu doživjeti sve što nam svijet pruža. 

Hemingwayeva mudrost nam ukazuje na važnost prisutnosti i iskorištavanja svakog trenutka. Trebamo se osloboditi tereta prošlosti i briga o budućnosti te se potpuno posvetiti sadašnjem trenutku. Starost može biti vrijeme kada ponovno otkrivamo čaroliju svijeta oko nas, kao što smo to činili u djetinjstvu. To je vrijeme kada možemo osjetiti slobodu i uživati u svim blagoslovima koje život pruža, bez obzira na naše godine.

No comments

Powered by Blogger.