Prestanite kriviti život za svoje probleme - Krivite sebe jer niste ništa poduzeli da ih riješite

Jedna žena u svojim kasnim šezdesetima odlučila je potražiti pomoć poznatog psihologa. 


U njenom glasu i izrazu lica mogla se primijetiti gorčina i nezadovoljstvo. Bila je duboko uvjerena da ju je život prevario, da nije dobila ništa zanimljivo, dobro i svijetlo tokom svih tih godina. Sve što je iskusila bila je monotona svakodnevnica, dosadan posao i uobičajene poteškoće. Nije imala bogatstvo, zadovoljstvo ili sretne promjene. 

Osjećala se kao da život nije bio darežljiv prema njoj i da nije dobila ništa vrijedno pamćenja. No, dok je iznosila svoje frustracije i žaljenja, postajalo je sve jasnije da je ta žena sama sebe prevarila. Odbijala je prihvatiti odgovornost za svoje izbore i ponašanje. Umjesto toga, okrivljivala je okolnosti i druge ljude za svoje neuspjehe i razočaranja. 

Osjećala se kao žrtva loših savjeta drugih ljudi, vjerujući da su je navodno krivo usmjeravali. Čekala je da joj netko drugi donese sreću, ali takvo što se nikada nije dogodilo. Nije bila zahvalna za iskustva koja je doživjela, nije cijenila sposobnost da hoda na vlastitim nogama ili da ima dom i sredstva koja joj omogućavaju ugodan život. 

Čak ni činjenica da ima djecu nije donosila sreću ovoj ženi. Smatrala je da su njena djeca nezahvalna i da žive svoje živote ne mareći za nju. Imala je i supruga, ali je i njega smatrala razočaranjem i greškom. Nije bila spremna napraviti izbor, preuzeti odgovornost za svoj život ili prepoznati vrijednost onoga što je već imala. 

Na kraju, žena je izjavila da ju je i psiholog prevario te da je posjeta njemu bila gubljenje vremena i novca. No, psiholog joj je odgovorio s nečim što je izazvalo trenutak introspekcije: 

"Ako ne znate svrhu svog postojanja, ako odbijate donositi izbore i samo krivite sudbinu i druge ljude, ako čekate da vam sreća padne s neba, a da pritom ne poduzimate ništa da biste sami bili sretni, ako ne aktivno sudjelujete u životu ljudi koje volite i ne pružate im svoju ljubav, ne možete očekivati da ćete dobiti bilo što zauzvrat." 

Svaki pojedinac dobiva mogućnost da živi sretan život, ali to zahtijeva da napravimo ispravne izbore i odlučimo kakav život želimo voditi. Život sam po sebi nije obmanjujući; to je naša vlastita nesposobnost prepoznavanja prilika i odbijanje preuzimanja odgovornosti za naše izbore što nas dovodi do razočaranja. 

Ne krivimo život za naše probleme, krivimo sebe jer nismo učinili ništa da ih riješimo. Samo kada preuzmemo odgovornost za svoje postupke, donesemo svjesne izbore i aktivno sudjelujemo u oblikovanju vlastite sudbine, možemo pronaći istinsku sreću i ispunjenje koje tražimo.

No comments

Powered by Blogger.