Prije ili kasnije, svi dobijemo ono što zaslužujemo - Kako funkcioniše zakon karme i šta ne toleriše

Karma je univerzalna sila koja djeluje nepristrano i neumoljivo. Iako možda ne vidimo njezinu prisutnost, moramo biti svjesni da ona uvijek igra ulogu u našim životima. 


Prije ili kasnije, svaka osoba će dobiti ono što zaslužuje. Zbog toga je važno da budemo oprezni i pažljivi u našem ponašanju prema drugima. Dobre stvari koje činimo će se sigurno vratiti, ali isto tako i loše postupke koje smo učinili. Svi smo svjesni da laganje, varanje i vrijeđanje nisu prihvatljive vrste ponašanja. 

Još od djetinjstva učimo da su takvi postupci kažnjivi. To je neizgovoreno pravilo koje svaka osoba koja teži poštenju i pristojnosti treba slijediti. No, često zaboravljamo da naše ponašanje prema drugima oblikuje našu budućnost. Ljudi ulaze i izlaze iz naših života iz različitih razloga. Ponekad se sretnemo i srodne duše ostaju s nama zauvijek, a ponekad je susret samo prolazan. 

Bez obzira na to, svaka osoba koja uđe u naš život ima svoju svrhu - donijeti nešto novo u naš život. Čak i kada nas neko povrijedi, ta osoba nije došla kako bi nas namjerno povrijedila ili kako bismo se osjećali loše. Oni su tu kako bi nam pružili važnu lekciju iz koje možemo naučiti. 

Empatija i saosjećanje su ključni za održavanje ravnoteže u našem svijetu. Okrutnost ne donosi ništa osim još više okrutnosti. Ako se okrutno ponašamo prema onima koji su nam bili ljubazni, to će se vratiti kao bumerang, možda ne od istih ljudi, ali sigurno od drugih. Ono što šaljemo u Univerzum je ono što ćemo i primiti. 

One koji su nam pružili podršku i zatim otišli ne smijemo tretirati kao nevažne. Možda je bilo teško suočiti se s rastankom, prekidom ili odlaskom, ali to je sastavni dio života. Nemoguće je zadržati sve ljude u našem životu s kojima se susrećemo. Međutim, moramo zapamtiti da naše riječi i postupci imaju utjecaj na druge ljude. Svaka neljubazna riječ ili impulzivan čin koji uputimo drugima vratit će nam se kao bumerang. 

Sve će se vratiti i povrijediti nas koliko smo i druge povrijedili. Imamo izbor. Uvijek bismo trebali birati dobre riječi i činiti dobra djela, čak i ako smo sami povrijeđeni. Čak i kad moramo otići, trebali bismo birati dobro. Kada biramo ljubaznost, naš život počinje se mijenjati na bolje. Ljubaznost je neprocjenjiva, a biti ljubazan je jednostavno. Kao što je Marlene Dietrich jednom napisala: "Samo trebate zamisliti sebe na mjestu druge osobe prije nego što donesete svoju presudu."

No comments

Powered by Blogger.