"Šta ako sam u braku, ali volim drugog oženjenog muškarca" - Mudar odgovor sveštenika

Vjera često osuđuje mnoge stvari, a preljuba je samo jedna od njih koja se smatra velikim grijehom.


Nedavno je jedna žena postavila pitanje: "Šta ako sam udata, ali volim drugog muškarca koji je također u braku?" Na ovo pitanje su joj odgovorili tri sveštenika i jedan teolog s oštrim kritikama. Pavel Ostrovsky, duhovnik, je iznio svoje mišljenje: "Pokušajte se staviti u poziciju ove žene čijeg muža tvrdite da volite i zamislite bol kroz koju ta žena prolazi. Kroz svoje duhovno iskustvo, razgovarao sam s mnogim ženama koje su bile prevarene i suočile su se s nevjerom svojih muževa. 

Te žene su iznutra umirale, njihov duh je bio slomljen, iako su fizički bile žive. Ono što vi osjećate nije ljubav, jer činite zlo drugoj ženi. Morate priznati svoju nevjeru, tražiti oprost i nikada se više ne vraćati tom drugom muškarcu. Morate se riješiti svega što vas veže za tu osobu i tražiti oprost od Boga, nadajući se Njegovoj milosti." 
 
Andrej Tkačev, protojerej, je podijelio svoj savjet: "Morati ćete što prije izbrisati svaku misao o tom muškarcu iz svoje glave i srca. Imajte na umu da je taj muškarac nečiji suprug i ne biste trebali ni razmišljati o muškarcu koji ima svoju ženu i obitelj. Ako to ne učinite što prije, nećete moći izgraditi dobar odnos sa svojim mužem, a vaš brak će biti osuđen na propast. Volite svog muža i posvetite se svom braku. Ostavite drugog muškarca njegovoj ženi." 

Aleksej Osipov, teolog, je također iznio svoj stav: "Da li zaista volite tog muškarca toliko da ste spremni uništiti njegovu porodicu? To nije ljubav, to je sebičnost. Ljubav znači širiti dobro, a ne uništavati tuđu porodicu. Morate shvatiti da uništavanje tuđe porodice nije ljubav. Imajte na umu da je preljuba jedan od najvećih grijehova koji je nažalost sve prisutniji u našem društvu. Morate se boriti protiv nje." 

Andrej Rahnovsky, protojerej, je dao svoj poticajni savjet: "Ovo može biti izvrsna prilika da pokažete da ste dobra osoba i vjernik, ne samo riječima već djelima. Ovo je prilika da se duhovno uzdignete i pobijedite ovo iskušenje koje je postavljeno pred vas. Pokažite ljubav prema svojoj porodici, radite na sebi i molite se, jer vaš život nikada više neće biti isti. Ako popustite iskušenju, to vam neće donijeti sreću, jer ne možete graditi svoju sreću na tuđoj nesreći. Postoji samo jedan način da pobijedite ovo iskušenje, a to je tražiti ljubav i harmoniju u svom mužu i obitelji."

No comments

Powered by Blogger.