Zašto žene u braku gube svoj sjaj i postaju "tetke" - Neobičan ali mudar citat F. Ranevskaya

Žene su se okupile na susretu maturanata s jednim ciljem - izgledati sjajno.


Svaka od njih je posjetila kozmetičara, frizera i šminkera kako bi se dotjerala. Kupile su nove odjevne kombinacije i cipele, sve kako bi ostavile dojam da su nedavno diplomirale i da su koračale putem uspjeha. Međutim, među tim ženama su se pojavile i predrasude. 

Tri žene su započele raspravu, izražavajući svoje nezadovoljstvo promjenama koje je vrijeme donijelo. Komentarisale su kako su nekada bile poput ptica, a sada su poput iznemoglih vrana. Smatrale su da je to ono što starost i vrijeme čine. Razgovor se zatim okrenuo prema pitanju očuvanosti slobodnih žena.

Primijetile su da žene u braku izgube sjaj, lakoću i rumenilo. Pretvore se u tetke. Razumljivo je, jer provode sate stajajući za šporetom, noseći teške vreće s namirnicama, rješavajući stvari na roditeljskim sastancima, te iscrpljene padaju nakon napornog radnog dana. Zatim se moraju ustati i provjeriti dječje lekcije, samo da bi ponovno pali u iscrpljenost. 

S druge strane, žene koje žive same ili s majkom su pošteđene tih "čari" života. Jedu jabuku s jogurtom za večeru i imaju dovoljno sna vikendom. Ne moraju donirati novac školskom fondu ili kupovati odjeću koja zadovoljava standarde, što im omogućava da novac troše na bazen i masaže.

Zašto udane žene ne pokušavaju izgledati najbolje za svoje muževe? To je dobro pitanje. Čini se da žena koja vodi brigu o cijeloj porodici shvaća da su svi putnici udobno smješteni u vagonu pod nazivom "porodica". Nitko od njih, pa čak ni muž, neće napustiti taj vagon. 

Muževi ponekad budu nezadovoljni. Ukazuju ili čak otvoreno govore kako je njihova supruga nekad (kad su se vjenčavali) izgledala bolje. Čini se kao da su je zamijenili. Bila je vitka srna, a sada - otrcana tetka. Kako se to promijenilo? Na primjer, Lana je nekada voljela citrusne parfeme, kroasane i čitala je pjesme francuskih pjesnika na izvornom jeziku.

Sada je postala opsjednuta komšijama ili rješavanjem prometnih prekršaja. Razgovori s njom su se svodili na teme poput "što sam kupila u trgovini" ili "što ćemo danas jesti". Počela je nositi neprivlačne boje i široke stilove odjeće. Stikle, suknje i tajice su nestale iz njezine garderobe. Čini se da se žena promijenila. Sve bi bilo drugačije da se vrati mladenačka energija i sjaj. 

No, suština je u tome da nije postojao nikakav plan. Samo što je ta žena počela živjeti u funkciji obitelji, zaboravljajući svoje želje i snove. Morala je rano ustajati, hraniti svakoga, kontrolirati sve i zarađivati više novca. Ali to nije bilo za nju, već za porodicu, iz osjećaja dužnosti i velike ljubavi. Bez te ljubavi, ne bi podigla ni prst.  Sama bi pripremala večeru i peglala hlače. 

Zašto tvoja tetka nosi trenirku i jede čokoladu jednu za drugom? Zar ne shvaća koliko je to loše za figuru i kožu lica? Shvaća. No, treba joj nadoknaditi pozitivnu energiju koju ste joj pružali u porodici. A onda ste se zaustavili. Mladić koji je bio pun života pretvorio se u dzangrizavog ujaka. 

Često imamo površan pogled na to kako bi trebala izgledati porodica. Možda nam se čini da se sve odvija automatski i da ima dovoljno novca za sve. Tvoja tetka nadopunjuje ne samo pozitivne emocije, već i snagu koja je potrebna da se prebrodi dan. 

Jer ustaje ranije od svih ostalih i ide spavati kasnije od svih ostalih. Ponekad uopšte ne spava ako dijete ima temperaturu ili mu je loše. Također razmišlja o tome kako dalje živjeti, a to ne dopušta miran san. Da tvoja tetka nije preuzela odgovornost i nije vukla poroicu naprijed, imala bi 10 kilograma manje i više haljina. 

Možda ne bi sjedila s vama, već bi bila u restoranu, okružena zanimljivim ljudima, smijući se i koketirajući. No, sada je ona tu. A vi sumnjate u njezinu lijenost i nedostatak stila. Na njoj, koja je tako neprimjetna, leži cijela porodica. 

Kao što je Faina Ranevskaya rekla: "Muškarci, shvatite jednom zauvijek da je karakter i izgled vaše žene odraz vašeg odnosa prema njoj..."

No comments

Powered by Blogger.