"Bolji je neprijatelj koji govori istinu od prijatelja koji je krije" - 3 mudre arapske poslovice

Ponekad nam je zaista teško povjerovati ljudima jer nas često iznevjeravaju oni kojima smo najviše vjerovali. 


Takva iskustva ostavljaju trag na našem srcu i dovode do pitanja zašto se to dešava i kako možemo prepoznati prave prijatelje među mnogobrojnim poznanstvima. Mudre arapske poslovice koje spominjete govore o karakteristikama ljudi koje trebamo izbjegavati u svojim životima kako bismo sačuvali svoju emocionalnu i mentalnu ravnotežu. 
 
Prva poslovica kaže: "Bolji je neprijatelj koji govori istinu od prijatelja koji je krije." Ova poslovica ističe važnost iskrenosti u prijateljstvu. Prijateljstvo bi trebalo biti temeljeno na povjerenju i podršci, a pravi prijatelj će uvijek biti iskren i reći vam istinu, čak i kada je to teško ili neugodno čuti. Istinsko prijateljstvo se ne skriva iza laži i prevara, već će vam pružiti podršku i pomoći kada vam je najpotrebnije. 

Jedna zanimljiva priča o starcu i mladiću pokazuje razliku između prijatelja i neprijatelja. Starac i mladić su se razlikovali u godinama i karakteru, ali su krenuli na zajednički put preko planinskih staza. Mladić je izabrao svog prijatelja s kojim se dobro slagao, dok je starac odabrao starca sa kojim se često svađao. Unatoč tome, starac je bio iskren i uvijek je govorio što misli, dok je prijatelj mladića skrivao istinu i govorio mu da nema razloga za brigu, iako je točak na kolicima bio oštećen. Nažalost, to je dovelo do nesreće kada je točak pukao, a mladić pao niz strminu. 

Druga poslovica kaže: "Onaj ko suosjeća s tvojom tugom nije uvijek zadovoljan tvojom srećom." Ova poslovica nas upozorava na ljude koji se pretvaraju da brinu o nama i suosjećaju s našim problemima, ali to rade samo iz sebičnih razloga. Njih zapravo nije briga za nas, već koriste našu tugu kako bi se istakli i stekli prednost u odnosu na nas. Istinski prijatelj će se radovati našoj sreći i biti tu za nas u dobru i zlu, umjesto da nam kroz suosjećanje nanosi dodatnu štetu. 

Treća poslovica kaže: "Dobar prijatelj ne mijenja svoj izgled." Ova poslovica se odnosi na ljude koji mijenjaju svoje ponašanje i stavove ovisno o situaciji ili društvu u kojem se nalaze. Oni mogu biti slatkorječivi i prijateljski nastrojeni kada su sami s vama, ali iza vaših leđa mogu vam biti najveći neprijatelji, šireći tračeve i kritizirajući vas. Pravi prijatelj će ostati dosljedan svojim vrijednostima i biti iskren u svim okolnostima. 

Ove mudre poslovice nas uče da prepoznamo prave prijatelje od lažnih i da cijenimo iskrenost, podršku i dosljednost u odnosima s drugima. Kada naučimo razlikovati dobre prijatelje od onih koji nam ne žele dobro, možemo izgraditi snažnija i iskrenija prijateljstva koja nas obogaćuju i podržavaju na našem životnom putu.

No comments

Powered by Blogger.