Da bi vas muškarac volio i poštovao nikada ne zaboravite na 2 stvari: Iz ugla psihologa

Kada se suočavamo s teškim situacijama u vezi, često nam ne dolaze uvijek najrazumnije ideje. U većini slučajeva, padamo u zamku ekstrema. 


Krivimo partnera bez objektivnosti ili preuzimamo svu krivicu na sebe. Rijetko se zaustavljamo i razmišljamo o suštini problema i tome kako smo došli do te tačke. Međutim, kada postavimo sebi ta pitanja, situacija se neočekivano mijenja, a mi postajemo svjesni obima naše odgovornosti. 

Nije tajna da mnogi muškarci u vezama često pokazuju nedostatak cijenjenja i poštovanja prema partnerki. Ovo je česta situacija koja se javlja u gotovo svakom drugom braku. Naravno, mnoge žene će se složiti s ovom tvrdnjom. Ali da li je sve tako jednostavno? Da, partner može biti loš, može biti nasilan, emocionalno zlostavljati, biti neodgovoran, ucjenjivati i imati druge mane. 

Ali, postavlja se pitanje ženama - šta ih tjera da trpe takvu situaciju? Nema nikoga tko ih prisiljava na to. To je njihov vlastiti izbor. Često se događa da žene ostanu u toksičnim vezama, nadajući se da će se situacija nekako promijeniti. Ponekad postaju žrtve, ignorirajući očite činjenice. Na primjer, možda im je partner zabranio izlaske s prijateljima, ali one naivno vjeruju da je to zato što ih partner voli i želi biti samo s njima. 

Polako postaju ovisne o toj vezi i gube iz vida istinske činjenice. Naravno, ovo ne opravdava ponašanje partnera, ali isto tako vrijedi za žene da razmotre svoje postupke. Nedostatak unutrašnje vrijednosti i samopoštovanja mogu biti faktori koji ih sprječavaju da preduzmu akciju. U takvoj situaciji, može biti korisno promatrati situaciju iz drugačijeg ugla i razmisliti o vlastitom stanju. 

Još jedan čest problem je nedostatak relevantnosti u vezi. Mnogi ne uzimaju u obzir svoje partnere, ne cijene njihove kvalitete i ne uspoređuju ih s vlastitima. Veza se raspada jer nema zajedničkih tačaka. Ne možemo biti savršeni za svakoga, ali moramo biti savršeni za osobu koju volimo. To ne znači da se moramo mijenjati ili prilagođavati, već da moramo biti relevantni i važni za tu osobu. 

Na primjer, ako volimo vožnju bicikla i naš partner također voli tu aktivnost, to je zajednički interes koji nas povezuje. Kroz tu aktivnost možemo stvoriti veću povezanost i radost. Međutim, ako smo odvojeni u interesima i ne dijelimo zajedničke aktivnosti, zašto bi nas partner cijenio? 

Ako stalno ignoriramo njegove interese i želje, teško je očekivati da će nam pružiti podršku i ljubav. Moramo uzeti u obzir da su ljudi oko nas odraz našeg odnosa prema sebi. Važno je da preuzmemo odgovornost za vlastite postupke i da se suočimo s istinom o svojim vezama.

Možda neće biti moguće riješiti sve probleme ili spasiti svaku vezu, ali razumijevanje vlastite uloge i vrijednosti može nas osnažiti da donesemo ispravne odluke za naše dobro. Partner će nas voljeti onoliko koliko i mi volimo sebe, a naš odnos prema sebi odražava se u našim međuljudskim odnosima.

No comments

Powered by Blogger.