Djeci nije potrebna savršena majka, djeci treba sretna majka

Svi želimo biti savršene majke, posebno kada očekujemo dijete. Često se divimo člancima o roditeljstvu u raznim časopisima, gledamo slike preslatkih beba i zamišljamo kako ćemo ih od najranijih godina naučiti svemu, pratiti njihov razvoj i prehranu. 


Pripremamo se da postanemo idealne majke. Međutim, moramo shvatiti da u stvarnosti ne postoji savršena majka. Nisam upoznala niti jednu takvu majku i to iz jednostavnog razloga - savršena majka jednostavno ne postoji. Što prije shvatimo tu činjenicu, to ćemo biti sretniji i naša djeca će biti sretnija.

Ne postoji knjiga koja nam može naučiti kako postati najbolja majka na svijetu. Jedini "učitelj" koji nam može pomoći je iskustvo - naše vlastito iskustvo, a ne tuđe. Kroz pokušaje i pogreške, kroz sate očaja i besanih noći, postat ćemo svjesni da je najidealnija majka zapravo sretna majka. Samo takva majka može pružiti brigu i podršku svojoj djeci, ali istovremeno brinuti i o sebi. 

Samo s takvom majkom djeca će odrastati samouvjereno i sretno. Nije potrebno previše brinuti zbog svake greške koju napravimo. Možda smo dobro obukli dijete za šetnju, ali ono sad kašlje. Možda naše dijete već ima dvije godine, ali još uvijek ne ide samo na zahod. Vjerujte mi, takve misli muče apsolutno sve majke i ne znače da s vama nešto nije u redu. To je samo život. Ali život nije savršen. Bez obzira koliko se trudili da ih zaštitimo, djeca će i dalje pronalaziti lokve na ulici, lomiti stvari po kući i crtati po zidovima. 

Bit će bolesna. To nije vaša krivica. Niste vi krivi zato što "niste dovoljno pazili". To je način na koji sva djeca odrastaju. Vaša uloga je drugačija - trudite se voljeti i podržavati svoju djecu u svemu što žele postići u životu. Nemojte im braniti istraživati svijet, čak i ako se vi panično bojite ozljeda i infekcija. Umjesto da se fokusirate na nebitne stvari koje vaša djeca rade pogrešno, pohvalite ih za ono što čine dobro. Pružite im nezaboravne trenutke sreće, dajte im do znanja da su najbolji, da ih volite. 

To je ono što je najvažnije za djecu, to ih čini sretnima. Naravno, nećete uvijek biti savršeno sretne. Bit ćete uzrujane, nećete imati vremena obaviti sve kućanske poslove, možda ćete zaboraviti pripremiti sendvič za školu. No, unatoč tome, bit ćete istinski sretne. Jer djeca su najveći dar koji ste primili. Ponekad će vam se činiti da je svuda samo kaos, ali to je ugodan i sretan kaos. To je najdivnija stvar koja se može dogoditi u nečijem životu. 

Bit će dana kada ćete biti pod stresom. Umorni, uvijek u žurbi, oko vas nered... Možda to nije ono kako ste zamišljali majčinstvo. Ali to ne znači da ste loša majka ili da ne možete nositi s odgojem djece. Ne znači da ste nesretni, iako se možda osjećate iscrpljeno i "iscijeđeno" kao limun. To samo znači da ste ljudsko biće, kao i milijuni drugih majki diljem svijeta. 

Ako želite biti istinski sretna majka, nemojte se pretvarati da ste savršena majka i ne morate to dokazivati u svakoj prilici. Ponekad ćete biti vrlo umorni i razdražljivi, i to je normalno. Jer obavljate izuzetno težak posao. Trudite se. I volite taj posao. To je ono što je najvažnije. Ako ispunjavate potrebe svoje djece i ako oni često pokazuju osmijeh i radost, onda dobro obavljate svoj posao i zaslužujete priznanje, iako ga možda nećete uvijek dobiti. To je priroda tog posla. 

Vaša nagrada, vaše priznanje su sretna lica vaše djece. To je osjećaj da se oni dobro osjećaju pored vas. Vjerujte mi, vaša će djeca voljeti vas čak i ako napravite grešku. Neće vas mrziti zato što ste imali loš dan ili zato što trenutno stvari ne idu najbolje. Nikada se ne brinite zbog toga. Voljet će vas zauvijek. Čak i ako ne operete njihovu školsku uniformu. 

Čak i ako ponekad poslužite brzu hranu umjesto njihovog omiljenog jela. Ne trebate se pretvarati da ste superjunak jer već ste superjunak u njihovim očima. Čak i ako, prema vašem mišljenju, ništa ne ukazuje na to. Čak i suprotno. Često ne primjećujemo vlastitu sreću. Često podcjenjujemo koliko dobro obavljamo svoje roditeljske zadatke, a precjenjujemo svaku grešku. Stoga, jednostavno volite svoju djecu. To je sve što im treba. I budite sretne: djeci nije potrebna savršenost, već sretna majka. Tada će njihovo lice zasjati od radosti.

No comments

Powered by Blogger.