I mene je muž varao - Pa mu nisam zamjerila: Priča bake koja je izazvala burnu raspravu

Preljuba predstavlja nepremostiv problem za mnoge, dok neki ne vide to kao veliku izdaju. 


O ovom pitanju priča nam jedna baka koja je prošla kroz razna iskustva u životu, ali je ipak zadržala pozitivan duh. U prošlim vremenima, žene nisu imale mnogo prava da se pitaju. Muškarci bi odlazili i bili odsutni čitav dan, dok je na ženama bilo samo da ih čekaju i dočekuju s dobrom hranom kad god se vrate.

Bile smo naučene da se ne buntujemo. Čak nismo ni pitale gdje su bili, jer bi uvijek dobile isti odgovor: "Radio sam". Par puta sam saznala da me je varaio dok smo bili mladi, već tada smo bili u braku i imali smo djecu. U to vrijeme nismo znali kakve nesreće nas mogu snaći, jer smo proživjeli mnoge, pa nismo ni posvećivali previše pažnje "manjim" nesrećama poput nevjerstva. 

"Neka je on meni živ i zdrav", to je bila naša glavna izreka. Važno nam je bilo da naš dom ima nekoga ko doprinosi, i da djeca imaju oca. Osjećali smo se sigurnije uz njega. Njegove avanture s drugim ženama nisam smatrala izdajom, već kao njegov način da ispusti paru. 

Bila su to teška vremena, a mnogo tereta je bilo na njegovim ramenima. Trebalo mu je da negdje pronađe nešto što ga neće podsjećati samo na posao, probleme i obaveze. Uvijek smo bili dobar tim, voljeli smo se i poštovali. Nismo se svađali niti smo "kopali oči" jedno drugome, kako bi to naši stari rekli. 

On više nije među živima, već nekoliko godina živim sama i čekam dan kada ćemo ponovno biti zajedno. Da mi neko ponudi priliku da napišem scenario svog života ponovo, sve bih uradila isto. Voljela sam naš život sa svim poteškoćama i manama. Ponovo bih izabrala njega, takvog kakav je bio!

No comments

Powered by Blogger.