Muškarci se ne rađaju, muškarci se stvaraju - Kako roditelji oduzimaju muškost sinovima

Odgovornost, snaga, hrabrost i odlučnost - ovo su osobine koje obično povezujemo s muškarcima i koje mnogi roditelji žele usaditi u svoje sinove. 


Međutim, ponekad, iz želje da pruže najbolje odgojno okruženje svojoj djeci, stvari ne idu uvijek prema planu. Prema mišljenju psihologa Elene Vorobyove, mnogi roditelji osjećaju strah da će previše razmaziti svoju djecu svojom pažnjom, a ovo posebno vrijedi za dječake. No, mnoge majke često zaboravljaju da je emocionalna veza između djeteta i majke u prve tri godine djetetovog života izuzetno važna za pravilan razvoj djeteta. 

Ako majka posveti pažnju i ljubav djetetu u tom uzrastu, bit će mu lakše razviti osjećaj sigurnosti i samostalnosti, što mu je potrebno za naredne faze razvoja. Ross Campbell, poznati američki psihijatar, u svojoj knjizi naglašava da je za dječake u dobi od 8 godina važna ljubav oba roditelja. Identifikacija s ocem, posebno u pogledu izražavanja ljubavi i emocija, iznimno je bitna za dječaka u njegovom odrastanju. 

Ako dječak odrasta bez prisutnog oca, on može pokušati nadoknaditi tu vrstu muške komunikacije s drugim muškarcem u svom životu. Međutim, ako majka nepovoljno govori o ocu svom sinu, to može imati negativan utjecaj na njegov emocionalni i psihološki razvoj. Također, prisutnost oca u porodici je važna, ali jednako važno je da taj otac aktivno sudjeluje u porodičnom životu i obrazovanju djeteta. 

Ako majka dominira i potiskuje oca, a on nominalno sudjeluje u porodici, dječak će možda tražiti muški uzor izvan porodice. No, ako mu majka neprestano govori loše o ocu, narušava dječakovu sliku o muškarcima. Ako roditelji iskazuju razočaranje zbog toga što su dobili sina umjesto kćeri, dječak to može internalizirati i početi se ponašati u skladu s društvenim očekivanjima za žene. 

Majka koja je prezaštitnički nastrojena prema sinu i ne dopušta mu da razvija svoju samostalnost može stvoriti situaciju gdje sin postaje njezin emocionalni oslonac. Isto tako, ismijavanje dječaka od strane roditelja, kako zbog njegovog izgleda tako i zbog njegovih snova i želja, može imati destruktivan utjecaj na njegovu muškost.

 Kada muškarci osjećaju da se njihove emocije ne cijene i da su osuđivane, mogu početi potiskivati svoje prave osjećaje i ponašati se na način koji nije u skladu s njihovom pravom prirodom. Bitno je zapamtiti da muškarci ne nastaju već se oblikuju kroz proces odgoja i životnih iskustava. Taj proces je dugotrajan i osjetljiv. 

Roditelji su prve i najvažnije figure u životu dječaka, i njihova podrška, ljubav i razumijevanje igraju ključnu ulogu u formiranju djetetove ličnosti i muškosti. Važno je da roditelji podržavaju svoje sinove da budu ono što jesu, bez osuđivanja i kritiziranja, te da im omoguće siguran i ljubavlju ispunjen okoliš za rast i razvoj.

No comments

Powered by Blogger.