Ne plašite se starenja i bora, plašite se svog nesrećnog razmišljanja - 20 bakinih savjeta

Jednog dana,  baka je donijela hrabru odluku da napusti svoj posao i osnuje zajednicu za žene starije od 60 godina pod nazivom "60 i ja". 


Njena inspiracija je bila podstaći žene da razmišljaju i postavljaju pitanja o svrsi života. Baka je napisala 20 savjeta za mlade djevojke koji bi mogle biti od velike koristi: 

1. Zapamtite da imate samo jedan život i da ovo nije proba. Vaš život je dragocjen i važno je iskoristiti svaki trenutak. 

2. Nastojte biti pozitivni i pronađite nešto dobro u svakoj situaciji. Optimizam vam može pomoći da prevaziđete prepreke i da živite ispunjeniji život. 

3. Uživajte u sadašnjem trenutku. Živite svaki dan s punim plućima, jer nikada ne znate šta vas čeka iza ugla. Svjesnost trenutka može vam donijeti radost i ispunjenje. 

4. Volite svaku fazu svog života i ne bojte se prolaziti kroz njih. Svaka faza ima svoju ljepotu i dragocjenost. 

 5. Naučite živjeti u sadašnjosti. Ako to uspijete dok ste mladi, imat ćete dragocjenu vještinu koja će vam koristiti kada navršite 60 godina. 

6. Život je prekratak da bismo se brinuli o budućnosti. Izlazite van i uživajte u prirodi! Povezivanje s prirodom može vam donijeti smirenost i obnoviti dušu. 

7. Pronađite hobi koji će vam pružiti jedinstveno zadovoljstvo u svakoj fazi života. Isprobajte različite aktivnosti i otkrijte šta vas ispunjava i raduje. 

8. Starite s dostojanstvom. Fokusirajte se na pozitivne aspekte starenja umjesto da pokušavate izbjeći proces starenja. Prihvatite promjene koje dolaze s godinama, kako fizičke tako i mentalne. 

9. Uvijek budite iskreni prema sebi. Učenje je cjeloživotni proces, iako se može činiti da nikad nije gotov. Nastavite se razvijati, rasti i usvajati nova znanja. 

10. Njegujte svoje uspomene, ali nemojte biti prekriticni prema sebi. Sve što ste prošli oblikovalo vas je u osobu koja ste danas. Neka vaše uspomene budu izvor mudrosti i snage. 

11. Zaboravite društvene stereotipe o starenju. Nemojte se brinuti o broju godina koji vas definira. Važno je živjeti punim plućima i izbjegavati dosadu. Starenje je samo broj, ali vaše djelovanje i stav prema životu su ono što vas čini živim. 

12. Živite jednostavno i štedite. Bavljenje sportom, briga o sebi, čitanje i putovanje mogu vam donijeti zadovoljstvo i ispunjenje. Stvorite ravnotežu između materijalnih i duhovnih aspekata života. 

13. Nemojte trošiti bogatstvo na cipele jer će muškarci rijetko primijetiti koje cipele nosite. Umjesto toga, fokusirajte se na ono što vam donosi pravu radost i zadovoljstvo. 

14. Ne zatrpavajte svoj život beskorisnim stvarima i ljudima. Održavajte svoj prostor, kako fizički tako i emocionalno, s pozitivnim i korisnim stvarima. 

15. Cijenite jednostavnost u životu, ali ne komplicirajte. Pronađite ravnotežu između praktičnosti i zadovoljstva. Jednostavnost može vam donijeti unutarnji mir i jasnoću. 

16. Volite i poštujte svog partnera i djecu onako kako biste željeli biti voljeni i poštovani. Ljubav i poštovanje grade snažne veze koje su od vitalnog značaja za sreću u životu. 

17. Dajte svoju ljubav slobodno i bezuvjetno. Ljubav je najdragocjeniji dar koji možete dati i primiti. Budite otvoreni i velikodušni u svom davanju ljubavi. 

18. Budite saosjećajni prema sebi i ljudima oko sebe. Svi prolazimo kroz različite izazove i borbe. Pokažite razumijevanje i podršku drugima, ali isto tako budite nježni prema sebi. 

19. Snimajte puno fotografija. Sjećanja su neprocjenjiva, a fotografije su način da ih zabilježite i sačuvate za budućnost. Svaki trenutak ima svoju vrijednost. 

20. Naučite opraštati dok ste mladi. Oprost je oslobađajući čin koji vam omogućava da idete naprijed i živite u miru. Neka oprost bude dio vašeg puta prema sreći i ispunjenju. 

Baka je svojim savjetima otvorila vrata mudrosti i inspiracije za sve žene, bez obzira na njihovu dob. Njene riječi podsjećaju nas da je život dragocjen i da možemo živjeti punim plućima, prigrliti svaku fazu života i cijeniti ljepotu i sreću koje nam ona donosi.

No comments

Powered by Blogger.