"Onaj ko daje siromašnima nikada neće biti siromaša" - 5 životnih mudrosti naših starih

Još od rane mladosti, osjećala sam potrebu da preuzmem kontrolu nad svojim životom. 


Naučila sam da organizujem svoje obaveze tako da imam dovoljno vremena za odmor i aktivnosti koje me ispunjavaju i vesele. Jedna izreka kralja Salomona posebno me nadahnula da napravim neke promjene u svom životu, a glasi ovako: "Sve što dođe, proći će."

Ove riječi su me podsjetile da život donosi promjene i da se nijedno stanje, bilo sretno ili teško, ne zadržava vječno. Ove mudrosti su mi bile od velike koristi, pa želim da ih podijelim s vama. 

 O ljutnji: "Budala istresa svoj bijes na druge, mudar ga obuzdava." Često čujemo kako se kaže da trebamo "izbaciti" bijes iz sebe, ali ova izreka nas podsjeća da to može imati negativne posljedice. Izljev bijesa na druge može ih povrijediti i zaraziti negativnim emocijama. Mudar čovjek će naučiti kontrolisati svoje emocije, pažljivo birati riječi i pronaći mirniji način da izrazi svoje osjećaje. 

O klevetama: "Ko drži usta zatvorena, taj čuva svoju dušu, a ko ih drži širom otvorenim, taj je u nevolji." Ponekad precjenjujemo svoju ulogu u tuđim životima i želimo svima udovoljiti. No, trebamo naučiti postaviti granice, ne oslanjati se na tuđe mišljenje i vjerovati bezuslovno. Čuvajmo svoju dušu od negativnih uticaja i očuvajmo svoju autentičnost. 

O osveti: "Ko iskopa rupu, pasti će u nju, a ko otkotrlja kamen, vratiće mu se." Naši postupci i energija koju šaljemo u svijet često se vraćaju k nama. Ako širimo negativnost i želimo naštetiti drugima, to može imati posljedice na naš život. Zato je važno širiti ljubaznost, suosjećanje i pozitivnost kako bismo privukli sreću i prosperitet. 

O vezama: "Bolje je imati nekoga pored sebe nego biti sam..." Danas se često glorificira nezavisnost i samostalnost, ali ova mudra izreka nas podsjeća da su veze i podrška voljenih osoba od suštinskog značaja. Kada dijelimo život s nekim, možemo se osjećati voljeno, cijenjeno i snažno. Nema potrebe da budemo usamljeni kada možemo zajedno graditi sretne trenutke i podržavati jedni druge. 

O bogatstvu: "Ko daje siromašnima nikada neće biti siromašan, ali ko okrene glavu od siromaha, može privući veliko prokletstvo na sebe." Podijeliti svoje blagostanje i pomoći drugima nije samo čin ljubaznosti, već je i način da privučemo prosperitet u svoj život. Uzvraćanje dobrote, pažnja prema potrebama drugih i saosećanje mogu nam donijeti osjećaj ispunjenosti i sreće. 

Kralj Salomon nas je ostavio bogato naslijeđe mudrih riječi koje nam i danas mogu biti vodiči u svakodnevnom životu. Neka nam ove mudrosti pomognu da budemo bolji prema sebi i drugima te da cijenimo svaki trenutak u ovom jedinstvenom putovanju zvanom život.

No comments

Powered by Blogger.