Teško će vas drugi usrećiti ako sami sebe ne usrećite - Morate početi od sebe

Sve što je važno za našu sreću i radost potiče unutar nas samih. Ne možemo očekivati da će druga osoba u potpunosti usrećiti čovjeka koji se osjeća prazno ili neispunjeno.


Zato je od izuzetne važnosti da svako od nas radi na onome što se dešava unutar naših misli i osjećaja. Duhovna učenja nas uče o dva temeljna stanja svijesti – ljubav i strah. Iz ljubavi proizlaze pozitivna stanja poput radosti, sreće, veselja, želje za davanjem i empatije, dok iz straha proizlaze negativna stanja poput ljutnje, mržnje, ljubomore, tuge, potištenosti, ovisnosti i vezanosti.

Ključno je shvatiti da kada se nalazimo u strahu, tada ne možemo biti u ljubavi i obrnuto. Ako želimo osloboditi sebe od straha, tada moramo postati Ljubav. Ljubav je nešto što se ne može definirati i ograničiti u neki kalup, jer njezini izrazi su bezbrojni. Ljubav je stanje svijesti koje prebiva u nama. 

Nije samo osjećaj ili emocija, već nutarnje stanje koje ne ovisi o drugim bićima i njihovim postupcima. Mi smo prožeti Ljubavlju, ona je temelj naše postojanosti. Voljeti sebe nije sebičnost, narcizam ili zanemarivanje tuđih potreba. To je proces samospoznaje, prihvaćanja i brige o sebi. 

Da bismo mogli bezuvjetno davati ljubav drugima, prvo moramo naučiti voljeti sebe. Ako ne volimo sebe, ako sumnjamo u svoju vrijednost i ne prihvaćamo sebe, teško ćemo znati kako voljeti druge i primiti ljubav od drugih. Havajci imaju mudro učenje o ljubavi prema sebi. 

Smatraju da je važno naučiti se razumijevanju i prihvaćanju, jer tek tada možemo pozvati ljubav u naš život. Razumijevanje je ključno kako bismo nadvladali strah od nepoznatog, a tek nakon toga dolazi prihvaćanje. No, prihvaćanje nije pasivnost ili ravnodušnost, već otvaranje vrata naših srca i dozvola da ljubav uđe. 

Kada jednom ljubav pronađe put do nas, spontano ćemo početi davati ljubav drugima, bezuvjetno i iskreno, te život će postati blagoslov. U zaključku, ključ sreće i ispunjenosti leži u našoj sposobnosti da prihvatimo i njegujemo ljubav prema sebi, te da istu ljubav nesebično dijelimo s drugima. To je put ka dubokoj sreći, radosti i skladu s univerzalnom energijom Ljubavi.

No comments

Powered by Blogger.