Tužna priča usamljenje bake: “Djeco, nemate obavezu prema roditeljima, ali imajte malo obzira”

Djeca su blagoslov i dar roditeljima. Rođena su da odrastaju, razvijaju se i na kraju osnuju vlastitu obitelj.


Iako formalno nemaju obavezu prema roditeljima, prisutnost malog obzira prema njima je nešto što se očekuje i često smatra temeljnom vrijednošću. Priča usamljene bake koju nitko više ne posjećuje odražava tužnu sliku mnogih starijih osoba koje se osjećaju zaboravljeno i zapostavljeno. 

Baka prisjeća se vremena kada je njen dom bio ispunjen dječjom grajom, kada su tri kćeri i sin veselo trčkarali oko kuće. Kao majka, uložila je veliki trud da odgoji svoju djecu i omogući im pristojno obrazovanje. No, sada se nalazi u situaciji u kojoj je sama i nije posjećena već dvije godine. 

Kćerke studiraju u udaljenim zemljama, jedna je udana u drugom gradu, a sin je osnovao svoju obitelj također daleko od nje. Iako razumije da djeca žele živjeti svoje vlastite živote, teško joj je shvatiti kako se nisu sjetili svoje majke. Baka je uvijek pružala svojoj djeci ono što je mogla, ali nije uvijek imala dovoljno novca da ispuni sve njihove želje. 

Djeca su morala boriti se i samostalno stvarati svoj put u životu. Možda oni krive majku što su odrasli u siromaštvu, a možda čak i srame teških trenutaka iz djetinjstva. No, to ne umanjuje njihovu vrijednost kao osobe. Baka je sama prošla kroz teška vremena u djetinjstvu, ali je uvijek poštovala svoje roditelje do posljednjeg trenutka njihovih života. 

Nije dopustila da se osjećaju usamljeno ni jedan dan. Bila je spremna prevaliti kilometre samo da bi ih vidjela i bila uz njih. I danas, kada je tehnologija omogućila laku komunikaciju na daljinu, primjećuje kako se ljudi sve manje čuju i povezuju. U posljednje dvije godine, od svoje djece je dobila samo jednu poruku za sretan rođendan i jedan video poziv od svog sina koji joj je pokazao unuka. 

Baka ne zamjera svojoj djeci, jer želi da žive svoje živote i budu sretni. Svjesna je da nisu dužni činiti ništa za majku. Osjeća se kao teret za njih. No, duboko u sebi zna da će se oni jednog dana kajati zbog svoje nepažnje i nedostatka prisutnosti u njenom životu. Shvatit će kako se majka osjećala dok su oni bezbrižno živjeli svoje sretne živote.

No comments

Powered by Blogger.