“Uzalud vam sve pare ovog svijeta ako vas na kraju dana niko ne čeka” - Poučna priča

Šta li je zapravo život kad nemaš nikog s kim možeš dijeliti svoje uspomene, lijepe i teške trenutke, ljubav... 


Ovih dana na društvenim mrežama, jedan status je izazvao veliku pažnju, a napisala ga je jedna hrabra djevojka, koja je htjela poslati poruku svim ženama koje tvrde da se od ljubavi ne može živjeti i da je karijera prioritet. Evo cijelog njenog statusa: 

"Šta ako su vas lagali kada su rekli da se od ljubavi ne može živjeti? Meni je majka jednom rekla da se od ljubavi živi, a od novca se preživljava. Ja vjerujem u nju. Gdje god da sam bila, nikada nisam vidjela toliko ljubavi kao u malim stanovima od 30 kvadrata i bolesničkim posteljama. Šta ako su vas zavarali govoreći da ljubav s vremenom nestaje, da ćeš jednog dana smijati se svom sjećanju na nju i zaboraviti je? 

Nikada nisam vidjela mlade ruke koje se drže čvrsto kao što to rade stare ruke. Staračke ruke znaju sve tajne dugotrajne ljubavi. Šta ako su vas obmanuli govoreći da morate pronaći sebi ravnog partnera? Meni nisu uspjeli uvjeriti u to jer sam vidjela toliko borbe i strasti u ljubavima koje su susjedi i rodbina osuđivali. Kao da su oni mjerilo vašeg sretnog života. Šta ako su vas zavodili s idejom da ljubav mora birati vašu naciju i vjeru? 

Priče koje su ispričane u novinama o propalim ljubavima i nesretnim ljubavnicima nisu uvijek istinite. Jer, ja sam na vlastite oči vidjela najveće ljubavi, najljepšu djecu, najveće žrtve i odricanja kod parova različitih kultura i vjera. Oni su sretni, daleko od onih koji su ih zbog njihove ljubavi osuđivali. I sretni su, čak i onih koji su se suočili s izazovima koje nosi mešana veza. 

Šta ako su vas lagali da ljubav ima rok trajanja? Da prestaje "kada siromaštvo uđe na vrata", "kad se rode djeca", "kad morate vraćati kredit", "kad vas bolest izobliči", "kad ne možete više spavati s partnerom tri puta dnevno". Nemojte vjerovati ni meni. Vjerujte samo sebi. Držite svoju ljubav čvrsto - rukama, nogama, noktima. Jer ljubav ne nestaje, ona ojačava. 

Baš kad se rode djeca. Baš kad siromaštvo uđe na vrata. Baš kad morate vraćati kredit. Baš kad vas partner zadesi bolest. Baš kad ne možete više spavati s njim tri puta dnevno. Možda niste svi stvoreni za ljubav, ali možete stvarati novu ljubav. Ili je možda nećete stvarati. Nekim ljubavima ona nije potrebna. Samo nemojte dopustiti da vas lažu. Drugi se miješaju u vašu zaradu, obrazovanje, posao, zdravlje, odjeću, prehranu - utječu na polovicu vašeg života jer je to tako u ovom svijetu. 

Ali vašu ljubav nikome nemojte dopustiti. To je najvažnije što ćete postići u životu. A što vrijedi hiljadu dolara na vašem računu ako se na kraju dana vraćate u prazan stan s vrećicama najnovije odjeće koje nemate s kime podijeliti. I sav novac ovog svijeta ne znači ništa ako nemate koga voljeti. Jer, od ljubavi se živi. Od novca se preživljava, a s novcem se iživljava." 

Ovaj snažan i emotivan status upućuje važnu poruku o ljubavi i njenoj snazi. Autorica nas podsjeća da ljubav nije prolazna i da ne treba vjerovati u laži koje nam pokušavaju nametnuti o ljubavi. Ona nas potiče da svoju ljubav čuvamo i njegujemo, bez obzira na izazove s kojima se suočavamo. Ljubav je ono što nas čini sretnima i što daje smisao našem životu. 

Dok novac može pružiti materijalnu sigurnost, ljubav nam donosi istinsku radost i ispunjenje. Nekim ljudima nije potrebna romantična veza da bi bili sretni, ali važno je vjerovati u sebe i svoje osjećaje, te ne dozvoliti da nas lažu i obmanjuju o ljubavi. To je naše najveće blago i najvrijedniji dar koji možemo pružiti i primiti. Ako se pronađemo u ljubavi, ona nas čini jačima i donosi radost koja nadilazi sve materijalno. Na kraju, ljubav je ono što nas pokreće i čini naš život ispunjenim.

No comments

Powered by Blogger.