Zašto u životu toliko teško dobijamo stvari koje silno želimo - Osho mudro objasnio

Što je čovjek zreliji, više probuđen i duhovno razvijen, to više voli paradokse i nejasnoće života. 


Ali zašto je to tako?  Zrelost osobe se ogleda u njenom sklapanju mira s samom sobom i životom koji je vodi. To se odnosi i na osjećaj sreće i unutrašnjeg mira. Kada ste u skladu sa životom i kada naučite osjetiti njegov tok te mu se prepustiti, ne možete ignorisati paradokse i nejasnoće koji se u njemu kriju.

Sjećam se svog ranijeg prijatelja koji je jednom prilikom izrazio osjećaj nelagode prema životu. Njemu je postalo muka od svega jer je primijetio da mu se želje ispunjavaju tek kada prestane da ih snažno želi, kada ih zaboravi. Možda ste i vi osjećali slično nekada? Uočavam mnogo ljudi koji razmišljaju na sličan način. 

Jedan mudri mislilac, Ošo, je izrekao inspirativnu izreku koja se tiče želja i postizanja pobjeda: "Ja nikada neću biti poražen jer nemam želju da pobijedim." Na prvi pogled može zvučati paradoksalno, ali kada pažljivo razmislite, postaje jasno. Ako nemate želju za pobjedom, to znači da ste već pronašli unutarnji mir i zadovoljstvo, što vam ne zahtijeva potvrdu izvana. 

No, to ne znači da čovjek treba sjediti i ne raditi ništa kad ima želje. Također, nije ispravno da čovjek potpuno izbaci želje i prestane težiti bilo čemu. Spoljašnje akcije su važne, ali treba ih povezati sa unutrašnjim mirom i harmonijom. Kada postignemo balans i jedinstvo između duše i tijela, postajemo nevjerovatno efikasni. 

Kada je duša mirna, takav će biti i naš život. Naša duša i naša spoljašnost uvijek su u skladu. Sve što nam treba u životu tada će doći, a ako ne dođe, to znači da su najvažnije stvari već prisutne u nama. Stoga, uvijek trebamo težiti ravnoteži između duše i tijela. 

Ošo je dao još jednu mudrost koju želim podijeliti: "Sama želja za pobjedom pretvara se u poraz. To je težnja za uspjehom koja na kraju dovodi do neuspjeha. Vaša pretjerana želja za životom na kraju vas tjera u grob. Vaša opsesija zdravljem pretvara se u bolest. Život je vrlo čudan. Upravo nam nedostaje ono što snažno želimo, a pronalazimo ono što nismo tražili. Ako ništa ne tražite, to znači da ništa ne osjećate kao manjak - već sve već imate."

No comments

Powered by Blogger.