Bolje biti žena koja je sve prošla u mladosti - Nego žena koja želi sve nadoknaditi u braku

Prije nego što se upustite u negativne komentare na račun nekog drugog, valja se zapitati koje su to vaše nesavršenosti i mane. 


Današnje društvo često ima sklonost suditi ženama na temelju njihove prošlosti. S vremena na vrijeme čujemo komentare poput "Ta žena nije prikladna za brak, ima turbulentnu prošlost", ili "Imala je previše partnera, tko će je sada ozbiljno shvatiti?", ili čak "Uprkos svom uspjehu i ljepoti, ne može pobjeći od svoje prošlosti". Pitam se jesmo li zaista zakoračili unazad u primitivnu fazu gdje procjenjujemo osobe temeljem faza njihova života u kojima njihov um još nije bio u stanju donositi zrele i promišljene odluke.

To je poput osuđivanja petogodišnjaka jer ne razgovara poput odrasle osobe ili osuđivanja tinejdžera jer se ponaša nepromišljeno. Takvi periodi jednostavno nisu idealni za donošenje važnih i racionalnih odluka. Punoljetnost nas dočeka u 18. godini, ili čak kasnije u nekim zemljama, a mi obično osjećamo kako tada napokon stupamo u svijet odraslih, spretnih da se sami o sebi brinemo.

Međutim, ako se prisjetimo sebe u dobi od 18 godina - planova, načina razmišljanja, životnog stila - možemo li stvarno tvrditi da smo bili jednako zreli i pametni kao što se sada osjećamo sa 30 ili više godina? Istina je da prošlost ne definira ženu. Njena prošla emotivna veza ili način života nisu faktori koji je oblikuju. Ono što čini ženu posebnom jest njezina sposobnost i volja da raste. 

Zrela i mudra žena prihvaća prolazno vrijeme i prihvaća promjene koje život donosi. Nezrela žena ostaje zaglavljena u prošlosti. No, zrela žena koja je prošla kroz različite faze neće izgubiti kompas u svojim tridesetima. Često možemo primijetiti da žene s burnom prošlošću osuđuju upravo one koje su se zadržale u prošlosti i nisu doživjele sve te faze na vrijeme. 

To su upravo one žene koje su bile smirene u mladosti, ali su s godinama shvatile kako im je život postao dosadan i monoton. Zato pokušavaju sve nadoknaditi u pogrešno vrijeme - kad su već udane i imaju djecu. Ovakve situacije svakodnevno vidimo oko sebe. Ima smisla biti žena koja je prošla kroz turbulentniji period u mladosti, nego žena koja pokušava nadoknaditi sve u braku. 

Bolje je biti žena koja je iskusila život i svoju slobodu u mladosti, nego žena koja se pretvara da je savršena supruga, dok istovremeno taji aferu sa strane. Zapravo, često se događa da osuđujemo upravo one koji imaju ono što mi nemamo. Često se mnoge žene kaju što nisu više izlazile, putovale i družile se u mlađim danima, dok su njihove vršnjakinje to činile. 

Ove žene često osjećaju zavist prema onima koje su prošle kroz raznolike faze u mladosti. Mnoge tek sa zrelošću prepoznaju koliko su propustile u svojim mlađim godinama. Nezrelo nije dijete koje, vođeno hormonima i impulsima, pravi pogrešne izbore. Nezrela je žena koja u zrelim godinama ne može donositi razumne odluke i prihvatiti svoju ulogu u životu. Udaja bez pripreme za ulogu supruge - to je nezrelost.

No comments

Powered by Blogger.