Budi hrabra i pusti sve ono što ti više ne pripada

Bez obzira na to o čemu se radi - bilo da su to emocije, odnosi ili materijalne stvari - važno je naučiti kako pustiti ono što više nije vaše. 


Ponekad je to izazovno, ali ključno je prepoznati kada nešto donosi samo štetu i patnju te imati hrabrosti da to otpustite. Odnos koji ste godinama njegovali može biti jedan od tih elemenata. Bez obzira na to tko je u pravu ili tko je kriv, ponekad je važno shvatiti kada je vrijeme da se oslobodite tog odnosa. Možda vas strah suočavanja s promjenom ili budućnošću, no pitanje je, što ako više nemate zajedničkog temelja s tom osobom? 

Možda ste se pridržavali tog odnosa iz straha od nepoznatog, jer je on poznat i siguran, uprkos njegovom besmislu. Ponekad nastavljamo borbu u besmislenim odnosima samo zato što je to ono s čime smo navikli živjeti. Svjesno ili nesvjesno, mi se ponekad povodimo mišlju da je takvo što prihvatljivo. Nasmešimo se svima oko sebe, igrajući ulogu srećnih osoba, čak i ako se iza tog osmeha kriju patnja i bol. 

A ta patnja postaje poznata i komforna, čak iako nam to oduzima sreću. Zapitali smo se što je sreća i kada smo je posljednji put zaista osjetili. Kada shvatite da vam nešto ne služi i da vas ograničava, važno je naučiti kako to pustiti. Posebno je bitno prepoznati ako to koči vaš potencijal i sprečava vas da ostvarite sve što možete. Iako to može biti teško i bolno, donošenje odluke i početak akcije ključni su koraci.

Postepeno, kako vreme prolazi, počećete osjećati olakšanje. Perspektiva će se promijeniti, a svet će dobiti drugačiji izgled. Bićete radoznali, osvrnućete se unazad da biste shvatili šta se dogodilo i zašto. Možda ćete se pitati zašto niste ranije primetili radost koja je oduvek bila tu, ali ste je ignorisali. Shvatićete da nije potrebno brinuti se, jer sve je sada iza vas, i daljnji koraci zavise samo o vama. 

Često prihvatamo ono što nam život pruža u tom trenutku, bilo to dobro ili loše. Iako ne možemo kontrolisati sve aspekte života, možemo kontrolisati našu reakciju na njih. Zapamtite: ako vam život pruži limune, vi možete od njih napraviti ukusnu i osvježavajuću limunadu. Neki momenti i situacije mogu nas povući nizak ili nas povrijediti, ali na nama je hoćemo li se zbog toga slomiti ili ojačati. 

Naša prirodna reakcija je borba - to je deo naših instinkta i ono što nam je poznato. Bez obzira na prepreke, naše sposobnosti da se izborimo su ogromne, samo ako ne dozvolimo da nas nepotrebne emocije izobliče. Čak i kada pomislite da nemate dovoljno snage za borbu, znajte da je ta snaga u vama.

Vjerujte u svoju moć da se oslobodite svega što vam ne služi. Vjerujte da imate dovoljno hrabrosti da se suočite s teškim trenucima i prevaziđete bol. Zapamtite koliko ste bili jaki u prošlosti i koristite to kao podstrek za buduće izazove. Samo prihvatanjem svoje snage naučićete kako istrajati i koračati hrabro u svet koji je pred vama.

No comments

Powered by Blogger.