Istina od koje svi bježimo - 2 razloga zašto vas vaša djeca "ne trebaju" nakon 60. godine

Svi želimo osjetiti da smo važni i potrebni svojoj djeci, bez obzira na godine. 


Težimo tome da nas podrže i budu uz nas čak i nakon 60. godine života, perioda kada se često suočavamo s bolestima i ranjivošću. Osjećamo potrebu da budemo blizu svoje djece, da čujemo njihove glasove, da ih osjetimo tu pored sebe. 

No, život se često razvija na načine koji nas podsjećaju da naša djeca u ovom stadiju života često neće biti toliko fizički prisutna. Zašto je to tako? Postoji nekoliko objašnjenja. 

1. Naša odrasla djeca grade svoje živote. Možda su i sami postali roditelji te imaju svoje obaveze i brige oko svojih porodica. S obzirom na to, sasvim je razumljivo da oni brinu o svojim najbližima. Njihova pažnja nije uvijek fokusirana na nas. Ponekad se čuju ili pišu porukom, a to je već dobar znak komunikacije. Nemojmo se osjećati zapostavljeno, već naučimo brinuti o sebi i svojim potrebama. 

2. Možda nismo uspjeli izgraditi otvorenu i blisku komunikaciju s našom djecom dok su rasla. To može rezultirati time da se, kada odrastu, osjećamo kao stranci jedni drugima. Važno je postepeno graditi tu komunikaciju kako bismo mogli očekivati podršku u starijim godinama. Opet, ključno je naučiti brinuti o sebi i svojoj emocionalnoj dobrobiti. 

Ovdje dolazimo do zaključka: kada postajemo roditelji, to radimo prvenstveno zbog sebe, ne da bismo imali buduće zahvalne rođake. Ne možemo očekivati da će naša djeca uvijek biti tu i zahvaljivati nam. Život je nepredvidiv, i mnoge nesreće nas mogu zadesiti, uključujući i gubitak djece prije nas. 

Na kraju krajeva, prava svrha roditeljstva je briga i odgovornost koju preuzimamo kako bismo pružili najbolje svojoj djeci, ne očekujući zahvalnost za to. Na nama je da promislimo o svemu ovome. Važno je da razumijemo da smo odrasli ljudi i da ako nema željene komunikacije s našom djecom, to nije nužno njihova krivica. 

Mi smo ti koji trebamo preuzeti odgovornost i raditi na uspostavljanju veza. Djeca uvijek ostaju naša djeca, čak i kad odrastu, i mi kao roditelji moramo pronaći načine da njegujemo i održavamo bliskost. Dakle, ključno je biti mudar roditelj, razumjeti dinamiku odnosa i brinuti o sebi i svojoj dobrobiti, kako bi ostali emocionalno snažni i ispunjeni unatoč izazovima koje donose godine.

No comments

Powered by Blogger.