Kad shvatite 3 izjave Coco Chanel život će vam biti jednostavniji - "Prava sreća je jeftina"

Ako bi samo znali sve ono sa čime se suočavamo u svojim pedesetim već sa dvadeset godina, koliko bi nam olakšalo život, zar ne?


Da je život takav da nam je dostupna sva mudrost iskustva prije nego stignemo do pete decenije, možda bismo uspjeli izbjeći mnoge greške i propuštene prilike. Bez obzira na upozorenja starijih, često ne možemo potpuno shvatiti sve dok sami ne iskusimo. 

Greške su neizbježne, svako mora da ih napravi kako bi iz njih izvukao dragocjene lekcije. Dvadesete godine često označavaju početak razumijevanja onoga što je dobro za nas, prepoznavanje ljudi koji nam prijaju i onih koje treba zadržati dalje od sebe. 

Pjesnik Valerij Meladze je točno primijetio u svojoj pjesmi kada je rekao: "Bilo je mnogo grešaka, ali možda sam sada najbolji?" Greške su prirodan dio rasta i razvoja, neophodne kako bismo iz njih crpili vrijedne pouke. Svaki pojedinac ima slobodu da donosi odluke, ali često nakon tog odlučivanja dolazi žaljenje, jer pogreške su neizbježne. 

Koko Šanel je podijelila mudrosti koje su korisne posebno mladima koji tek istražuju svijet i uče. Evo nekoliko koje bismo podijelili sa vama: 

1."Prava sreća je jeftina. Ako morate platiti visoku cijenu za sreću, onda je to možda lažna sreća." 

2. "Nedostatak pravih muškaraca nije razlog da se držimo onih koji nas ne cijene." 

3. "Lijepi su samo oni koji te gledaju nježno." Život je ispunjen kompliciranim dinamikama i odnosima. Ponekad se predamo ljudima koji nam čine malo ili ništa u zamjenu. 

Koko Šanel je ukazala na važnost da ne dozvolimo da nas privlače površni odnosi i da umjesto toga usmjerimo svoju pažnju na one koji nas iskreno vole, cijene i štite. Sve što nam treba, možemo dobiti od onih koji su zaista važni i prisutni u našim životima. 

A kada sumiramo sve ovo, ne smijemo zaboraviti poruku Koko Šanel koju bi svi trebali nositi sa sobom: "Sve je u našim rukama, i nikada ih ne smijemo spustiti."

No comments

Powered by Blogger.