"Neću da me muž više dodiruje": Intimnost u braku je veoma važna, ali nestaje iz 6 razloga

Kada žena otvoreno izrazi rečenicu "Ne želim da me moj muž više dodiruje," to jasno ukazuje da su se problemi uselili u njen brak. 


Međutim, važno je razumjeti da situacije poput ove nisu rijetkost i da se suočavaju sa njima mnogi parovi. Umjesto da budete surovi prema sebi, potrebno je shvatiti da ovo može uticati na svaki brak u nekom trenutku. Ključno je prepoznati uzroke koji dovode do problema sa intimnošću i raditi na njihovom prevazilaženju. Evo nekoliko čestih razloga: 

1. Pretrpanost svakodnevnim obavezama poput posla, kućnih poslova i brige o djeci često rezultira time da parovi zaborave da komuniciraju i povezuju se emocionalno. Udaljavanje se postupno dešava, a snaga veze slabi. Ovo se događa kada previše truda ulažemo u različite obaveze i zanemarujemo važnost partnerstva. 

2. Nepovoljna percepcija vlastitog tijela može snažno uticati na osećaj udobnosti tokom intimnih trenutaka. Mnoge žene primjećuju promjene u izgledu i samopouzdanju nakon stupanja u brak i rođenja djece. Taj osjećaj da nisu više privlačne može dovesti do povlačenja od intimnosti. 

3. Osjećaj emocionalne i fizičke iscrpljenosti može značiti da su svi resursi usmjereni ka drugim aspektima života, dok partnerstvo ostaje zapostavljeno. Intimnost se tada može osjećati kao dodatno breme koje treba izdržati umjesto kao prijatno iskustvo.

4. Nedostatak poštovanja i cijenjenja unutar braka stvara emocionalni jaz između partnera. Kada žena osjeća da njen trud i doprinos nisu prepoznati, nema motivacije da dijeli intimne trenutke. 

5. Strah da se ne udovoljava partneru ili da se ne ispunjavaju njegove potrebe može rezultirati povlačenjem od intimnosti. Komunikacija o ovim strahovima i sumnjama može biti ključna za razumijevanje i prevazilaženje problema. 

6. Neprijeđene povrede ili neraščišćeni konflikti mogu ostaviti emocionalne ožiljke koji utiču na intimnost. Iskren razgovor o ovim problemima pomaže u izgradnji emocionalne bliskosti. 

U svakom slučaju, otvorena komunikacija, razumijevanje, podrška i spremnost na zajedničko radenje na problemima ključni su za očuvanje bliskosti u braku. Važno je shvatiti da svi parovi prolaze kroz teškoće i da je angažman na prevazilaženju problema znak zdravog odnosa.

No comments

Powered by Blogger.