"Nema svađe sa djecom,, mora se znati ko je roditelj, a ko dijete" - A. Kurpatov o roditeljstvu

Odnos između roditelja i djeteta može imati dubok i dugotrajan uticaj na emocionalni razvoj djeteta.


Roditeljska podrška, razumijevanje i poštovanje djetetovih osjećaja i potreba ključni su faktori u izgradnji zdravog odnosa. Međutim, ponekad se javljaju situacije u kojima roditelji vrše pritisak na dijete, često ga vrijeđaju ili ignoriraju njegove stavove i osjećaje. Ovakav oblik komunikacije može izazvati ozbiljne posljedice na djetetovu emocionalnu dobrobit. 

Dijete koje se suočava s pritiscima i vrijeđanjima roditelja često razvija osjećaj poniženja i nepravde. Osjeća se nedostojno i neshvaćeno, te trpi emocionalnu bol uslijed takvog tretmana. Ovakav odnos može izazvati unutarnji bunt kod djeteta, što može rezultirati željom da se suprotstavi roditeljima ili postane grubo prema njima. 

Ovo ukazuje na nedostatak autentičnog osjećaja roditeljskog autoriteta, što može bitno uticati na djetetovu percepciju o odnosima uopšte. Dijete je jedinstveno biće s vlastitim mislima, stavovima i osobnošću. Roditelji imaju važnu ulogu u tome da poštuju i cijene djetetovu individualnost, umjesto da je potiskuju ili omalovažavaju. 

Izjava "Vidjećeš kad porasteš" može stvarati pritisak na dijete da se usporedi s budućnošću umjesto da cijeni svoje trenutne misli i osjećaje. Ponekad se dešava da djeca izraze želju da budu različita od svojih roditelja, posebno nakon što postanu svjesna određenih nesuglasica u odgojnom procesu. 

Takve izjave nisu nužno izraz nepoštovanja prema roditeljima, već mogu ukazivati na činjenicu da djeca prepoznaju nedostatke u roditeljskom pristupu. Ključno je uspostaviti zdravu dinamiku između roditelja i djece, gdje se jasno definira hijerarhija i autoritet. Dijete treba naučiti da poštuje roditeljski autoritet, što je temelj za razumijevanje odnosa s drugima u kasnijem životu. 

Odnos između roditelja i djece nije baziran na moći, već na uzajamnom poštovanju i podršci. Uprkos svim nesavršenostima, važno je da dijete sluša roditelje i poštuje njihov autoritet. Nedostatak tog poštovanja može dovesti do gubitka osjećaja za hijerarhiju i voditi do problema u komunikaciji i odnosima u odraslom dobu. Dijete koje ne razvije razumijevanje za autoritete može imati teškoće u radnom okruženju, učenju i drugim aspektima društvenog života. 

Dugoročno, ovakav odnos može dovesti do hroničnog nezadovoljstva kod djeteta. Dijete koje razvije potrebu da bude uvijek vođa i da dominira može osjećati prazninu i frustraciju, čak i kad postigne uspjehe. Nezadovoljstvo može biti prisutno i u međuljudskim odnosima, jer osoba neće biti u stanju prihvatiti autoritete ili se nositi s konfliktima na zdrav način. 

Kao što je očigledno, odnos između roditelja i djeteta ima dalekosežne posljedice koje utječu na emocionalni razvoj, samopouzdanje i interakciju s okolinom. Zato je ključno da roditelji razvijaju podržavajući i poštovanjem ispunjen odnos s djecom, omogućavajući im da razvijaju svoj identitet i razmišljanje te stvaraju zdravu osnovu za buduće odnose.

No comments

Powered by Blogger.