Plemenitost je osobina rijetkih - Prema Aristotelu takve osobe možete prepoznati po 3 stvari

U društvu koje često mjeri vrijednost osobe prema bogatstvu, uspjehu i društvenom statusu, istinska plemenitost se krije duboko ispod površine.


Plemenitost je daleko više od materijalnih obilježja i društvenih pokazatelja. Poznajem jednu djevojku čija priča nam svjetli kao primjer istinske plemenitosti. Na insistiranje njenih roditelja, upisala je pravni fakultet na prestižnom univerzitetu. Međutim, nakon nekoliko godina, kada je stekla završetak svog prvobitnog plana i udovoljila roditeljima, odlučila je pratiti svoje srce i svoju strast. 

Prešla je na studij istorije umjetnosti, hrabro prateći svoje istinske želje. Jednom godišnje bi se vraćala u svoj rodni grad kako bi posjetila roditelje. Međutim, tokom godina, primijetila sam da se promijenila. Ona nestašna djevojčica, koja se ne boji suočiti s izazovima i suprotstaviti se dječacima, zamijenjena je nekom novom. Umjetnost je preoblikovala njeno unutrašnje biće. 

Postala je duboko uronjena u svijet umjetnosti, kulture, književnosti i novih ideja. Ta nova dimenzija je odjekivala iz nje, donoseći radost i inspiraciju. Upravo ova transformacija je ono što je čini plemenitom. Aristotel, poznati grčki filozof, podijelio je svoju duboku viziju plemenitosti u tri ključne tačke. 

Prva je: "Čovjek uči govoriti dvije godine, a cijeli život uči šutjeti." Ova mudrost nas podsjeća da je razgovor bez suštine gubljenje vremena. Plemenite duše pažljivo biraju riječi, slušajući druge kako bi učile i rasle. Nije stvar u manjem razgovoru, već u kvalitetnom, smislenom i pažljivo odabranom komunikacijom. 

Druga tačka, "Sramota je ne znati se obraniti riječima, ali je još veća sramota ne znati se kontrolisati", ukazuje na vještinu odbrane argumentima umjesto nasiljem. Plemenita osoba nikada neće podići ruku na druge, već će koristiti riječi kako bi se izrazila, izbjegavajući konflikte i svađe. 

Treća tačka, "Razuman čovjek teži onome što će ukloniti nevolje, a ne samo trenutno zadovoljstvo", podsjeća nas da plemenitost leži u dugoročnom razmišljanju i odricanju. Plemenite osobe cijene buduće posljedice više od trenutnog zadovoljstva. Znaju da materijalno i površno neće riješiti probleme, već dublje osobine poput strpljenja, upornosti i fleksibilnosti. 

Plemenitost je snažna osobina koja se iskazuje kroz unutrašnje vrline i mudrost. To je sposobnost da se osvijetli svijet oko sebe ne samo uspjehom i bogatstvom, već i dubokim razumijevanjem, suosjećanjem i pažljivim riječima. I dok mnogi teže površinskom sjaju, istinska plemenitost ostavlja dublji trag, obogaćujući ne samo pojedinca, već i društvo u cjelini.

No comments

Powered by Blogger.