Sasvim je u redu udaljiti se od toksičnog odnosa unutar porodice - Stavi sebe na prvo mjesto!

Upuštanje u toksičan prijateljski odnos i dopuštanje da takva veza preuzme kontrolu nad vašim životom predstavlja jedan izazov, no prepuštanje toksičnom porodičnom odnosu često donosi dodatne teškoće. 


To se može manifestirati u različitim oblicima - bilo da je to vaš udaljeni ujak, stariji brat ili član užeg kruga porodice. Kada prepoznate takve osobe kao toksične za vaš život, tada bi možda bilo najbolje koraknuti korak unazad. To nije samo stvar samopomoći, već i zaštite vaše mentalne ravnoteže. 

Međutim, kako shvatiti da li je određeni odnos zaista toksičan? Iskreno rečeno, često kad morate postaviti ovo pitanje, postoji dobra šansa da veza o kojoj razmišljate zaista jest toksična. Također, postoje nekoliko jasnih znakova koje ne biste smjeli ignorisati. 

Pokušajte se prisjetiti da li je ta osoba ikada ispoljila agresivno ili neprijateljski nastrojeno ponašanje prema vama bez ikakvog očiglednog razloga. Ako je odgovor potvrdan, već ste dobili odgovor. Ostali znakovi toksičnog odnosa mogu uključivati širenje tračeva o vama, ruganje, ponižavanje, namjerno nanosjenje emocionalnih ili čak fizičkih ozljeda, te sve što vam jednostavno ne donosi dobar osjećaj. 

Ova djela se događaju uprkos činjenici da osoba dobro zna kako vam takve stvari smetaju. Razumijemo da se možda osjećate nelagodno distancirati se od člana porodice, ali u ovoj situaciji, vaš je vlastiti mir i dobrobit u pitanju. Nijedan odnos ne smije biti važniji od vašeg mentalnog i emocionalnog zdravlja. 

To ne znači nužno da morate potpuno prekinuti vezu s tim osobama, već da je uspostavljanje granica ključno. Važno je postaviti zdravu granicu između vas i toksičnih osoba - oni moraju razumjeti da konstantno nanose bol drugome nije prihvatljivo, čak i ako su povezani porodičnim vezama. Moraju shvatiti da njihovi postupci imaju posljedice.

Naravno, nema osobe koja djeluje nesebično, a da ne očekuje ništa zauzvrat. Svi mi imamo potrebu za uzvraćanjem. No, postoji razuman prag. Kada član vaše obitelji konstantno traži usluge, novac ili vašu pažnju, a ne vraća iste usluge ili ne iskazuje zahvalnost, tada je vrijeme da razmislite o svojim potrebama. Stavljanje sebe na prvo mjesto nije sebično, već nužno.

No comments

Powered by Blogger.