Vedrana Rudan o ženama modernog doba - "U moje vrijeme smo imale pravo na celulit i starost"

Vedrana Rudan dotakla se toga kako je biti žena modernog doba. 


Kad smo postale predmet? U moje vrijeme, bilo je to pred pedeset godina, žene su hodale svijetom polugole, grudnjaci nisu bili u modi, imale su pravo na obješene grudi, celulit i starost. Žene koje se bave javnim poslom ne smiju biti starije od trideset i pet ni onda kad svi znamo da su navršile sedamdeset. 

Naša pjevačica, poznata po tome jer je „pjevala Titu“, stalno pokazuje mlade grudi i govori kako je udvarači opsjedaju češće nego „za vrijeme Tita“. Istovremeno sedamdesetogodišnji Zdravko Čolić, zakopčan do grla, „ubija“ glasom jednako kao i „za vrijeme Tita“. Doduše, teve voditeljice i voditelji ne propuštaju naglasiti kako žene za njim „luduju"...

Ali on ipak na koncertima ne nastupa u kupaćim gaćicama u kojima počiva ogromna mrkva koja bi trebala glumiti ono što je među nogama nosio „za vrijeme Tita“.Jesu li žene same krive za to što moraju izgledati jeftino da bi se mogle baviti ozbiljnim poslom? Nisu. Mi samo živimo u vremenu u kome žene nikad nisu bile na nižim granama. 

Treba li se boriti protiv toga? Kako? Tko? Takozvane „pametne“ žene, književnice, liječnice, sportašice, političarke, žene koje su život uložile u karijeru učeći i krvavo radeći, znaju da ne vrijede ako na Instagramu ne pokažu sebe na balkonu sa golim, plastičnim sisama u rukama. 

Svaka od njih mora čeznutljivo gledati u daljinu očima pokrivenim trepavicama koje su dulje nego pasje dlake. Današnjim ženama mogli bi pomoći moderni, moćni muškarci. Ne pada im na pamet. Za njih su žene lutke s kratkim rokom trajanja. Doduše…I oni sve češće obijaju pragove klinika u potrazi za viškom dlaka na glavi i guzicom bez masti. 

Žene žele napuhanom guzicom privući muškarce isisane guzice. Jebote! Nije sve tako crno? Najzad živimo u svijetu u kome su žene i muškarci ravnopravni. Ako su to što slušamo muškarci? Ako su to što gledamo žene?

rudan.info

No comments

Powered by Blogger.