Za ženu je jako važno da ima svoj novac i bude nezavisna - To utiče na sve sfere njenog života

Za svaku ženu, posebno je važno da ima svoju nezavisnost i vlastiti izvor prihoda, čak i ako je u braku sa partnerom koji zarađuje znatno više. 


Finansijska nezavisnost donosi sa sobom osjećaj samostalnosti i kontrole nad vlastitim životom, bez obzira na ekonomske okolnosti ili osobe iz okruženja. Novac nosi sa sobom više od materijalne vrijednosti. On donosi osjećaj moći i sposobnosti da se donose vlastite odluke. Često, oslanjanje na tuđa sredstva, kao što su roditelji ili partner, može stvoriti osjećaj nemoći i nevrijednosti. 

Ovisnost o drugima za financijsku podršku može dovesti do toga da žena osjeća kao da nema kontrolu nad svojim životom, te da mora trpjeti nepotrebna ograničenja ili kritike. Osjećaj neodobravanja ili kritike često može izazvati anksioznost i smanjiti samopouzdanje. Kada žene ne ostvare svoja očekivanja ili ciljeve, to može rezultirati osjećajem krivice i razočaranja. 

Pritisak i očekivanja okoline, zajedno sa osećajem krivice, mogu stvoriti neprijatan unutarnji konflikt. Posjedovanjem vlastitog novca, žena može prevazići te izazove. Finansijska nezavisnost omogućava osjećaj oslobođenja i pruža mogućnost da živi život onako kako želi. Osećaj postignuća i nezavisnosti pozitivno utječe na njenu emotivnu i mentalnu dobrobit. 

Kada osoba ima dovoljno resursa za sebe, osjeća se oslobođeno od potrebe da se oslanja na druge i može donositi odluke koje najbolje odgovaraju njenim potrebama i ciljevima. Za žene, samopouzdanje često proizlazi iz mnogih aspekata, uključujući i izgled. Novac može omogućiti pristup sredstvima koja podržavaju održavanje fizičkog izgleda i dobrobiti. 

Uz finansijsku nezavisnost, žena ima priliku investirati u svoje zdravlje i lični razvoj, što doprinosi pozitivnom stavu prema sebi. Također, posjedovanje vlastitog posla ili radnog mjesta donosi osjećaj svrsishodnosti i doprinosi osjećaju da se doprinosi društvu. Osim finansijske koristi, rad donosi i emotivno zadovoljstvo i osećaj postignuća. 

Nasuprot tome, kada žena osjeća da njen rad ili domaći poslovi nisu cijenjeni ili ne donose osećaj korisnosti, to može voditi do osjećaja beskorisnosti i neispunjenosti. Sticanje vlastitih prihoda omogućava ženi da sebi priušti više, ali također doprinosi njenom samopoštovanju i samopouzdanju. Ovo je ključno za osjećaj slobode i identiteta. Značajno je promijeniti percepciju o finansijama i raditi na povećanju vlastitih prihoda kako bi se postigla unutarnja harmonija i osjećaj autentičnosti.

No comments

Powered by Blogger.