Žene su kao vino, što su starije to su bolje - 6 razloga zašto postaju ljepše sa godinama

Kada sam dosegla tridesete godine, nisam osjećala da sam napredovala ili da mi je život postao jasniji u odnosu na moje dvadesete. 


Zapravo, činilo mi se da je moj život sve više poprimao neredovne obrise, a da su se mnoge stvari komplicirale. Međutim, sada kada mi je četrdeset godina i bolje razmislim o svemu, počinjem razumjeti zašto se kaže da žene sa starijom dobi postaju sve bolje i privlačnije. 

Pri tome se ne misli samo na fizički izgled žena, već prije svega na unutrašnju ljepotu, samopouzdanje i sposobnost razumijevanja drugih ljudi. Gledajući svoju majku, tetke i sestre, primjećujem kako su se one razvile u žene koje su sada bolje nego ikada ranije, a u njihovim životima nema mjesta za nepotrebne komplikacije. Mnoge od njih imaju više energije i samopouzdanja nego u mladosti, i to iz nekoliko opravdanih razloga. 

1. Naučile su kako da budu sebi prioritet. Kada žena postigne određene godine, ona postane svjesna važnosti brige o sebi. Ne čeka da joj drugi udovolje, već sama sebi čini sitna zadovoljstva. Ako nešto želi postići, ne čeka na pomoć drugih, već sama preduzima korake. 

2. Pronalaze svoj autentičan stil. Nakon mnogo eksperimentiranja, shvataju što im stvarno pristaje i u čemu se osjećaju najbolje. Njihova garderoba i izbor odražavaju osobnost, a ne trendove. 

3. Postaju iskrene u izražavanju svojih mišljenja. Nema više vremena za igre ili pretvaranje. Sa sigurnošću iznose svoje stavove i riječi, ne obazirući se previše na reakcije drugih. Također, trude se okružiti s osobama koje dijele njihovo mišljenje. 

4. Prestaju se bojati kršenja pravila. Razumiju da pravila nisu svemoguća i ponekad ih treba prekršiti kako bismo postigli nešto značajno. Ipak, uvijek paze da svojim postupcima ne povrijede druge. 

5. Naučile su ignorisati negativnost. U mlađim danima, često je bilo važno biti prihvaćen i voljen. No, s godinama dolazi spoznaja da ne možemo natjerati druge da nas vole. Naučile su cijeniti sebe i svoje vrijeme, te ne troše energiju na osobe koje ne zaslužuju njihovu pažnju. 

6. Prestaju nepotrebno se izvinjavati. U mladosti, žene su sklonije izvinjavati se iako to nije nužno. S godinama, shvataju da za mnoge stvari nema potrebe da se izvinjavaju. 

Sa starijom dobi, žene postaju bolje i ljepše ne zato što su se fizički promijenile, već zato što su postale svjesne svoje vrijednosti, naučile su iz svojih grešaka i izrasle u snažne i autentične osobe.

No comments

Powered by Blogger.